Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 18:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/04/08/gladje-och-sorg-i-manchester/

Fotbollsbloggen

Glädje och sorg i Manchester

Det var det.

Mikel Arteta pangade in 1–0 hemma mot Manchester City och sköt samtidigt ligatiteln till Manchester United. För nu måste det väl ändå vara klart?

Med sex omgångar kvar att spela leder United Premier league med åtta poäng.

Manchester City har havererat totalt de senaste veckorna. Mot Arsenal uppträdde laget osäkert, oinspirerat och tafatt. City var, ärligt talat, inte ens nära segern.

Efter en imponerande start på säsongen har laget tappat fart ju närmare upploppet man kommit.

Efter förlusten mot Arsenal riktade Roberto Mancini stenhård kritik mot Mario Balotelli.

– Mario borde ha blivit utvisad redan efter 20 minuter, sade tränaren och syftade på Balotellis vidriga stämpling på Alexandre Song.

Mancini fortsatte med att gnälla över Balotellis opålitlighet – ”Jag måste kunna vara säker på att få ha kvar elva spelare på planen” – innan han rundade av presskonferens med orden: ”Vi kommer förmodligen att sälja honom.”

Det var det.

Roberto Mancini har förstås rätt. Men samtidigt har han så oerhört fel. Mario Balotelli går inte att lita på. Anfallaren är trubbel. Om han inte tänder eld på sin lägenhet med fyrverkeripjäser eller ramlar in på presskonferenser i Milano så blir han utvisad eller bråkar med lagkamrater på plan. Så är det. Men vad hade Roberto Mancini och Manchester City räknat med när de köpte anfallaren från Inter för två somrar sedan?

Mario Balotellis lynnighet kan väl knappast ha kommit som en överraskning för dem?

I stället för att skylla förlusten – och indirekt den missade ligatiteln – på Balotelli borde Mancini rikta blicken mot sig själv. Under sin tid i Manchester City har han spenderat mer pengar än någon annan tränare. Ändå kommer säsongen att sluta titellös.

Det är inte Mario Balotellis fel.

Samtidigt som Manchester City har vikit ner sig så har Manchester United varit säkerheten själv. Klubben har fått utstå hård kritik den här säsongen och vissa har till och med pratat om att Sir Alex Fergusons storhetstid skulle vara förbi. Nu kommer man förmodligen att kamma hem sin 20:e ligatitel.

Och framtiden ser ljus ut. United har ett ungt lag med många lovande spelare. Dessutom har man ligans bästa veteraner. Ryan Giggs är inte lika bra som för ett par säsonger sedan man han håller fortfarande hög Premier league-klass. Och Paul Scholes, vad ska man säga om honom?

Patrick Vieira sa att United uppträdde desperat när de dammade av pensionären Scholes halvvägs in i säsongen. Ett galet påstående. Sedan Paul Scholes återkomst har United tagit 34 av 36 möjliga poäng i ligan.

Helt otroligt.