Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/04/25/snabba-tankar-om-semifinalen/

Fotbollsbloggen

Snabba tankar om semifinalen

Foto: Adrian Dennis/AFP

Vilken match!

Vilken osannolik, galen, helt vansinnig match!

Chelsea kopierade Inters taktik från semifinalen på Camp Nou 2010 och krigade sig vidare till Champions league-final på Barcelonas bekostnad. Vem kunde tro det när engelsmännen åkte hem med svansen mellan benen från Neapel för två månader sedan?

Jag undrar vad André Villas-Boas gjorde i kväll. Satt han hemma framför teven? Blev han i så fall glad när Fernando Torres rullade in 2–2 på tilläggstid eller hoppades han – innerst inne – att Chelsea skulle krascha ut ur turneringen utan honom vid rodret?

Roberto Di Matteo var en nödlösning när han tog över Chelsea efter Villas-Boas i våras. Någon som skulle rädda det som räddas kunde, göra det bästa av säsongsavslutningen och sedan lämna plats för en ”stor” tränare till sommaren. Nu är frågan om inte Di Matteo får vara kvar trots allt. Om Chelsea vinner Champions league – pokalen som Roman Abramovich hela tiden suktat efter allra mest – vore det förstås ett rent vansinne att sparka honom. Vansinne är å andra sidan ett ord som dyker upp ganska snabbt när man pratar om Abramovich.

När Barcelona senast förlorade en Champions league-semifinal (2010) stod Inter för motståndet. Det är, som jag redan varit inne på, omöjligt att inte se likheter mellan den avgörande matchen då och matchen som spelades på Camp Nou i kväll. Inter fick Thiago Motta utvisad och tvingades spela en dryg timme med tio man, Chelsea fick John Terry utvisad och tvingades spela drygt 50 minuter med tio man. Båda gångerna hade Barcelona enormt bollinnehav samtidigt som motspelarna radade upp sig framför det egna straffområdet. Samuel Eto’o spelade vänsterback för Inter den gången, Didier Drogba gjorde det för Chelsea nu.

Som jag minns det gjorde Inter en ännu bättre defensiv insats än Chelsea. Javier Zanetti och Esteban Cambiasso (för att bara nämna två av alla spelare) var magiska. Chelsea lyckades å andra sidan pricka in två mål med bara tio spelare på planen. Mycket imponerande!

Vad ska man säga om John Terry? Jag tyckte inte att hans knä mot Alexis Sánchez såg särskilt hårt ut, men det går inte att komma ifrån hur oerhört idiotiskt det var.

– Jag har sett repriserna och det ser illa ut, sade Terry till Sky Sports efter matchen.

Ja, Terry. Det ser illa ut.

För fyra år sedan hade John Terry chansen att skjuta Champions league-guldet till Chelsea. Den gången halkade han och slog sin avgörande straff i stolpen.  Den här gången får Terry inte ens att vara med i finalen. Oj, vad han måste ångra sig nu.