Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fotbollsbloggen/2012/04/29/pep-tar-farval/

Fotbollsbloggen

Pep tar farväl

Vem som helst skulle kunna vinna med det där laget.”

Visst har man hört den meningen till leda när det gäller Pep Guardiola och Barcelona?

Påståendet syftar förstås till att ifrågasätta Guardiolas kvaliteter som tränare och att förminska hans roll i Barcelonas framgångar de senaste åren.

Förmodligen handlar det om avundsjuka. I flera år hyllades Barcelona av en hänförd publik. Det vattnades i munnen på tv-tittarna (Real Madrid-supportrarna borträknade) när laget bjöd på offensiv fotboll och gjorde fem mål i varenda match. Det tappades hakor till höger och vänster när Xavi trollade fram omöjliga passningar och Messi dribblade av halva motståndarlaget och hela bortaklacken på en och samma gång.

Men sedan hände något. Pendeln slog över åt motsatt håll och plötsligt tog superlativen slut.

Många tröttnade helt enkelt på Barcelonas dominans.

Jag tror i alla fall att det är så enkelt. Fotbollspubliken kräver spänning och det har sällan varit spännande att se Barcelona spela under Pep Guardiolas ledning.

Häftigt och imponerande? Ja, absolut!

Spännande? Nja, oftast inte. Det har snarare varit kattens (Barcelonas) lek med råttan (alla andra lag) i såväl ligan som Champions league.

Barcelona har kort sagt varit för bra för att kunna älskas av alla.

Men skulle vem som helst kunna vinna med dem?

Med spelare som Messi, Iniesta och Xavi kommer man förstås långt. Men Pep Guardiola roll i Barcelona ska inte underskattas. Under Guardiolas ledning har Barcelona utvecklat sin passningsfotboll så långt det överhuvudtaget är möjlig och man har vunnit allt som går att vinna – flera gånger om dessutom.

Så för att besvara den ovanstående frågan: Ja, i stort sett vilken tränare som helst kanske skulle kunna vinna med Barcelona så som laget ser ut idag, men det är tack vare Guardiola som Barça har utvecklats till ett av världens bästa lag. Få tränare (om någon?) hade kunnat göra samma sak som Guardiola gjort under de senaste fyra säsongerna.

En annan intressant fråga är hur Pep Guardiolas ledarskap att fungera i en annan miljö? Frågan är motiverad med tanke på att spanjoren, frånsett ett par säsonger i slutet av sin spelarkarriär, har spenderat hela sitt fotbollsliv i Barcelona.

The Guardians Richard Williams påpekar att dagens Barcelona till stor del består av en generation spelare som dyrkade (spelaren) Guardiola när de var små. ”Aldrig mer kommer Guardiola att vara ledare för en så homogen grupp av spelare, med så många likheter i bakgrund, attityd och rena färdigheter”, skriver Williams.

Sedan frågar han sig hur väl Pep Guardiolas idéer skulle tas emot i exempelvis Chelsea eller Manchester City.

Det kommer förmodligen att dröja något år innan vi får svar på den frågan, men tids nog kommer Pep Guardiola att sätta sig på en ny tränarbänk. Först då får vi veta om succén i Barcelona var en (fantastisk) engångsföreteelse eller bara början på en lång och framgångsrik tränarkarriär.