Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotbollsbloggen

Jämnheten har imponerat mest

Foto: Andres Kudacki/AP

Saken är klar. Real Madrid är spanska mästare.

3–0-segern borta mot Athletic på onsdagskvällen innebär att  avståndet mellan Real Madrid och ligatvåan Barcelona är ointagliga sju poäng med två omgångar kvar att spela.

Därmed har José Mourinho lyckats med sitt uppdrag. Han har brutit Barcelonas dominans i Spanien och tagit tillbaka ligaguldet till huvudstaden.

I natt firar tusentals supportrar segern på Madrids gator och torg.

Glädje. Men visst drar Champions league-uttåget förra veckan ner firandet något? Real Madrid hade ju ett jätteläge att ta sig till final mot ett vingklippt Chelsea. Den finaste titeln av alla låg inom räckhåll men som vi alla vet vid det här laget blev Bayern München för svåra i semifinalen.

Nu finns det dock ingen anledning att tjata för mycket om det. Real Madrid är spanska ligamästare och förtjänar att hyllas.

Laget har spelat fantastisk fotboll den här säsongen. Underhållande, offensiv och ”rakt på mål”. José Mourinho brukar ibland beskylls för att vara en defensiv (läs tråkig) tränare. 115 mål på 36 matcher bevisar motsatsen.

Real Madrid har en högstanivå som saknar motstycke. Trots det är det framför allt lagets höga lägstanivå och jämnhet som har imponerat på mig den här säsongen.

Medan Barcelona har kört fast mot ultradefensiva motståndare har Real Madrid radat upp trepoängare. Frånsett en liten formsvacka för ett par veckor sedan (kryss mot Malaga och Villarreal) har Real varit jämnheten personifierad.

Kanske är det en fråga om motivation? Barcelona har trots allt vunnit ligan tre år på raken, det är möjligt att en mättnad har smugit sig in i spelartruppen. I ett Real Madrid som inte vunnit titeln sedan 2008 (vilket förstås är en evighet i den anrika klubben) finns det förstås ingen mättnad, ingen brist på motivation.

El Clásico-duellen slutade oavgjort den här säsongen (tre poäng till båda lagen). Det var i vardagslunken – i alla matcher mot mindre motstånd – som ligan avgjordes. Där var Real Madrid betydligt starkare än Barcelona.

Frågan är vad som händer nu. José Mourinho har ju ryktats vara på väg till England och Premier league halva våren. De senaste veckorna har dock rykteskarusellen lugnat ner sig något. Kanske för att det inte ser ut att dyka upp särskilt många lediga jobb som skulle intressera portugisen till sommaren.

Om Roberto Mancini leder Manchester City till ligatiteln (vilket det mesta tyder på) sitter han förstås hur säkert som helst på tränarbänken i Manchester. Om Roberto Di Matteo vinner Champions league och/eller FA-cupen med Chelsea får han förhoppningsvis fortsätta som tränare i London. Och när Roy Hodgson slutligen utsetts till ny förbundskapten för England tyder allt på Harry Redknapp blir kvar i Tottenham även nästa år.

Min gissning är att José Mourinho stannar i Real Madrid. Ligatiteln är säkrad. Nu återstår Champions league. Det skulle inte förvåna mig om Real vinner turneringen nästa år.

Efter det kan Mourinho röra på sig.