Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotbollsbloggen

Säsongens viktigaste match

Foto: Jon Super/AP

49 poäng på 36 matcher. Endast 43 gjorde ligamål. Och tre poäng bakom värsta rivalen Everton i tabellen.

Den här Premier league-säsongen har inte alls blivit vad Liverpoolsupportrarna hoppades på. Med två omgångar kvar att spela ligger ”Pool” på en blygsam åttondeplats, många mil ifrån toppstriden. Laget har bara vunnit fem hemmamatcher och endast mäktat med 20 ligamål framför Anfield-publiken.

Det är därför ingen överdrift att kalla lördagens FA-cupfinal mot Chelsea för årets viktigaste.

Om Liverpool vinner har laget bärgat två titlar den här säsongen (förutom FA-cupen har man redan fixat den mindre prestigefulla ligacupen). Då kanske fansen kan ha överseende med att ligaspelet har varit det sämsta sedan strax efter andra världskriget.

Om Liverpool däremot förlorar så går det inte att vifta bort den urusla insatsen i ligan. En ligacuptitel är helt enkelt inte fin nog att kompensera för en säsong när allt annat gick åt skogen. Dyra nyförvärv som Andy Carroll, Stewart Downing och Jordan Henderson har inte levt upp till förväntningarna, ekonomin har fått sig en törn av uteblivet Champions league-spel och Suarez/Evra-incidenten har knappast stärkt klubbens varumärke.

En vinst på lördag innebär att Liverpool kan ta sig an nästa säsong med en någorlunda positiv känsla. En förlust betyder förmodligen (eller åtminstone förhoppningsvis) att tränaren Kenny Dalglish har gjort sitt i klubben.