Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotbollsbloggen

15 anledningar att längta till EM

15 dagar kvar till EM. Visst börjar man bli vansinnigt laddad?

Jag älskar veckorna precis före ett stort mästerskap. Man får chansen att gissa trupper, diskutera trupperna när de väl har släppts, prata tänkbara startelvor och tippa vinnare och skyttekungar.

Jag tippade förresten Frankrike som vinnare inför VM 98. Men sedan dess har nog alla gissningar gått fel. Jag trodde på Italien inför EM 2000, inför VM 2002 och inför EM 2004, men när de väl sopade hem VM 2006 hade jag lagt mitt tips på ett annat lag. Typiskt.

I år tycker jag – liksom många andra – att Tyskland och Spanien är i en klass för sig. Åtminstone på pappret. Holland kommer säkert att bli farliga och jag tror att Frankrike kan överraska. Jag väntar nog ytterligare någon vecka innan jag vågar dra iväg mitt slutgiltiga tips.

15 dagar kvar som sagt, och jag tänkte att jag skulle elda igång EM-febern lite lätt med 15 höjdpunkter från de tre senaste mästerskapen. (Jag var tvungen att dra en gräns någonstans och valde alltså att dra den vid EM 2000.)

15. Totti visar kyla från straffpunkten

EM-semifinal och straffläggning. Ingen promenad i parken direkt. Fråga bara Jaap Stam, Frank de Boer eller Gareth Southgate. Listan på olyckliga straffläggare kan göras lång. Francesco Tottis namn hör dock inte hemma på listan – åtminstone inte i landslagssammanhang. Totti var inte bara säkerheten själv – utan också fräckheten personifierad – när han chippade in Italiens tredje straff mot Holland i EM-semifinalen 2000.

14.  Silver goal-fiaskot

Silver goal-regeln måste väl vara den mest idiotiska som någonsin tillämpats på en fotbollsplan? Om Golden goal var tråkigt så var Silver goal mest bara obegripligt. När Greklands Traianos Dellas nickade in 1–0 mot Tjeckien i den första förlängningskvartens darrande slutsekunder i EM 2004 förvandlades silvermålet till ett gyllene mål. Och vips så var EM:s charmigaste lag utslaget.

13. EM-historiens sämsta målvakt?

Belgiens målvakt Filipe de Wilde inledde EM 2000 med att bjuda Sverige på ett mål. I den avslutande gruppspelsmatchen mot Turkiet svarade målvakten för en om möjligt ännu sämre insats. Först gjorde han bort sig vid turkarnas 1–0-mål, sedan blev han utvisad efter en ruggigt ful tackling. Klart han måste få vara med på den här listan!

12. E-type levererar

Trummorna, den robotlika rösten, tv-klippen från VM 98. Musikvideon till E-types EM-plåga Campione innehåller det mesta. En på många sätt fruktansvärd låt. Men likt förbannat lever den kvar på de europeiska fotbollsarenorna än i dag.

11. Holland utklassar allt motstånd i gruppspelet …

2006 möttes Italien och Frankrike i en dramatisk VM-final. 2008 åkte båda på storstryk av Holland i EM. Holländarna bjöd på fantastisk fotboll i gruppspelet och varje match var en fröjd att titta på.

10 … men åker på stryk mot Ryssland i kvartsfinalen

Holland körde som sagt över sina motståndare i gruppspelet 2008. I kvartsfinalen blev de däremot själv överkörda. Anförda av en glödhet Andrej Arsjavin sprang Ryssland sönder holländarna fullständigt. Matchen var en av EM-slutspelets absolut bästa.

9 Zlatans yttersida

EM 2008 blev ingen rolig upplevelse för det svenska landslaget. Men det började i alla fall bra. Zlatan högeryttersida mot Grekland var ett av turneringens tjusigaste mål.

8. Kroatien glömmer bort att jobba hem

Om man gör 1–0 i den 119:e minuten i en EM-kvartsfinal så bör man rimligtvis vinna matchen. I EM 2008 lyckades Kroatien med konststycket att 1) göra mål med en minut kvar att spela av övertiden 2) släppa in ett mål när bara någon sekund återstod av övertiden och 3) förlora matchen på straffar.

7. Tyskland

Vad vore ett EM utan tyskar? Tyskland är EM-historiens bästa lag. När de bjuder på så här underhållande matcher är de svåra att ogilla.

6. Sverige-Holland

Vilken rysare. Vilken vidrig rysare. Och vilket fruktansvärt jobbigt slut. Känsliga tittare varnas.

5. England och straffsparkarna

Efter 120 mycket spännande minuter ska EM-kvartsfinalen mellan England och Portugal avgöras på straffar. David Beckham är först ut av straffskyttarna. Han lägger bollen till rätta, tar sats – och skjuter högt över mål. Portugals målvakt Ricardo blev sedan stor hjälte när han 1) räddade Darius Vassells lama straff 2) satte den avgörande straffen på egen hand. Portugal till semifinal.

4. Frisyrerna.

Okej, roliga fotbollsfrisyrer ser man kanske året om. Men håll med om att en bra (läs ful) frisyr förgyller ett mästerskap. Vad vore EM 2000 utan en blonderad Abel Xavier, EM 2004 utan en riddarlockig Pavel Nedved eller EM 2008 utan en Big Brother-stylad Bastian Schweinsteiger? Förmodligen mycket tråkigare.

3. Zlatans klack

Förutsägbart? Ja, det är klart. Men jag kunde inte låta bli att ta med Zlatan Ibrahimovics superklack mot Italien bland klippen. Lasse Granqvists extas gör så klart saken ännu bättre.

2. Norge tar ut segern i förskott

Norge har spelat oavgjort mot Slovenien i den sista gruppspelsmatchen i EM 2000 och den norske kommentatorn är vild av glädje. ”Där är Norge i kvartsfinal!”, vrålar han.  ”Vi gjorde bara ett mål genom Steffen Iversen men det målet har tagit oss vidare till kvartsfinal!”, vrålar han. ”Norge spelar 0–0 medan Jugoslavien slår Spanien!”, vrålar han. Det var bara ett problem. Allt var fel. Matchen mellan Norge och Slovenien var visserligen slut, men i mötet mellan Spanien och Jugoslavien återstod fortfarande ett par tilläggsminuter. Innan matchen var slut hade Gaizka Mendieta slagit in 3–3 på straff och Alfonso tryckt in det avgörande 4–3-målet på halvvolley. Saken var klar. Spanien gick vidare till kvartsfinal, Norge hade gjort sitt i EM-slutspelet.

1. Skrällarna.

Ryssland och Turkiet har gått till semifinal, Frankrike och Italien har åkt ut redan i gruppspelet och Grekland har kammat hem hela rasket. EM har bjudit på flera skrällar de senaste åren. Vilket lag blir årets överraskningsgäng? Ingen aning. Det är det som är det roligt.