Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2008/10/27/ar-min-pojkvan-alkoholist-1564/

Fråga Insidans experter

Är min pojkvän alkoholist?

Fråga: Jag är orolig för min pojkvän som är 26 år. När han dricker blir han ofta väldigt berusad, mycket mer än de flesta. Han har kunnat fortsätta tills han blir redlös. Jag har förstått på hans kompisar att han haft det så sedan han började dricka i tonåren. Både hans pappa och hans morfar har alkoholproblem.

För två år sedan blev han polisanmäld då han i fyllan snattade i en affär (något han aldrig skulle göra annars!). Det blev en tankeställare. Efter det skulle han sluta dricka och började gå på AA-möten. Han förstod att han borde sluta men kände sig ändå främmande hos AA, han tyckte att de var som "en sekt" och slutade. Efter något år började han dricka lite igen och menade att han nu kunde klara att dricka "socialt".

Från en läkare som han gick till efter polisanmälan har han fått höra att det är fel att säga "en gång alkoholist, alltid alkoholist". Speciellt unga människor kan "lära om", sade läkaren.

Är det verkligen så? Beror inte det på hur drickandet ser ut?

Bit för bit har han börjat dricka mer och det har återigen blivit många gånger då han druckit sig redlös. Men det finns också gånger då det går bra att bara dricka ett par glas.

Jag tror att han innerst inne vet om att han har problem, men han vill inte erkänna det, han tycker att han dricker "normalt" nu. När han har varit riktigt berusad kommer han inte ihåg vad som hänt och förstår inte hur pinsamt han har betett sig. Han blir aldrig aggressiv eller elak, men jobbig.

Borde jag ställa ultimatum till min pojkvän om att han måste sluta dricka, eller i alla fall låta bli att dricka när vi går ut eller går på fest? Eller är det jag som överdriver, han kan ju faktiskt dricka "lagom" ibland? Är han alkoholist?

Han kommer aldrig att vilja gå tillbaka till AA, tycker inte att han hör hemma där.
Linda

Svar: Hallå Linda.
Nej, jag tror inte att din pojkvän är alkoholist, men han har problem med alkohol och behöver ändra sina alkoholvanor ganska radikalt.

Vissa har en biologiskt nedärvd sårbarhet för att utveckla alkoholproblem. Man har ett belöningssystem i hjärnan som är känsligare för alkohol än normalt. När man dricker får man uttalade känslor av livsglädje och självförtroende. Det ger en benägenhet att vilja dricka ofta och intensivt.

Tecken på att man har en sårbarhet av detta slag är att det finns en historia av alkoholproblem i familjen och släkten och att man tidigt har problem med att begränsa sitt alkoholintag. Man blir berusad vid tillfällen och sociala sammanhang, där det inte är vad man tänkt sig eller passar in. Allt detta verkar stämma med din pojkväns erfarenheter.

De som har denna sårbarhet för alkohol har en förhöjd risk för att utveckla alkoholproblem. Det är då klokt att välja att ha återhållsamma alkoholvanor i förebyggande syfte. Det innebär att dricka måttligt och framför allt att avstå från att dricka sig berusad. Just det senare har visat sig särskilt öka risken för att få allvarligare alkoholproblem.

Måttligt drickande, enligt vad vi vet om riskerna med alkohol i dag, är att högst dricka i storleksordningen 5 - 10 standardglas per vecka som man och 3 - 8 standardglas som kvinna. Ett standardglas motsvarar ett mindre glas vin. Har man tidiga tecken på alkoholproblem kan det vara rimligt att dricka det lägre antalet standardglas.

Att börja dricka måttligt är en livsstilsförändring, som kräver viss uthållighet, och att man hittar andra sätt att belöna sig och hantera besvärliga känslor, som alkoholen ofta använts för. Jag föreslår att du undviker att försöka övertala till pojkvän denna förändring, vilket nog snarare kan leda till att hans motstånd förstärks. Din pojkvän behöver snarare hitta sina egna skäl till varför det är viktigt att förändra sig och få tillit till sin förmåga att klara av en sådan förändring.

Ett sätt kan vara att du tipsar din pojkvän om sajten www.alkoholhjälpen.se, där han har möjlighet att på egen hand utforska sina alkoholvanor och hitta tips om sätt att gå tillväga för att ändra sina alkoholvanor. Alkoholhjälpen är en sajt för självhjälp och studier visar att vid tidiga alkoholproblem är självhjälp genom sajter eller böcker oftast en tillräcklig hjälp för förändra ett problembeteende.

Det här kanske inte gäller er men vid alkoholproblem har drickandet ofta tagit mycket tid i anspråk. Här kan du hjälpa din pojkvän, när han börjar dricka måttligare. Föreslå att ni börjar göra saker igen som ni gjorde tillsammans, som inte är alkoholrelaterade, och som din pojkvän tyckte om före att alkoholen började spela så stor roll för honom, och fortsätt att göra det som ni redan gör som är av det slaget. Det kan bli en början till en alltmer alkoholfri relation för er och hjälpa honom att uppskatta den nya livsstilen.


Peter Wirbing, beteendevetare och alkoholbehandlare