Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2008/10/29/jag-skams-over-mitt-atande-1566/

Fråga Insidans experter

"Jag skäms över mitt ätande"

Fråga: Jag har ett komplicerat förhållande till ätande. Det yttrar sig i att jag behandlar stress genom att äta godis och andra sötsaker.

Det blir som ett inre tvång, jag äter mekaniskt fast jag inte vill egentligen, eller ens är sugen.

För några år sedan vägde jag 95 kg men lyckades bemästra mitt ätande och gick ner i vikt, 25-30 kg. Det kändes fantastiskt! Men så kom dagen då vågen för första gången visade på under 70 kg, nämligen 69,8 kg, och då hände nåt. Jag fick total panik!

Jag förstår inte alls vad som hände men från den dagen började jag äta igen och nu har jag gått upp nästan 10 kg. Det gör mig förtvivlad, jag hatar min kropp och mår inte alls bra men kan helt enkelt inte bryta mönstret.

Det är nu cirka åtta månader sedan jag började gå upp i vikt igen och jag skäms så mycket, tycker att alla tittar förnedrande på mig och mitt misslyckande. Hur bryter jag den här negativa trenden som ger mig så mycket ångest?
Misslyckad

Svar: Hej!
Viss är det paradoxalt att när man lyckas med en förändring känns det som en total katastrof! Det du beskriver kallar jag för motståndsfaktorer. En delförklaring kan vara att du har en bild av dig själv som en misslyckad eller svag person. Det kan ligga väldigt djupt inrotat i din egen självbild att du är "den som misslyckas".

När du känner att du "ÄR" den misslyckade personen, kan det te sig hotande för din identitet att i stället vara den som kunde väga 69,8 kg. Den nya bilden av dig själv, det vill säga en person som väger 69,8 kg passar inte ihop med din inre bild av dig själv, nämligen en person som väger 95 kg.

Det är då det händer, det till synes obegripliga: du återgår till din gamla bild, till det du känner till. Varför? För att det du känner till ger dig trygghet, du vet vad du har men inte vad du får!

För att bryta denna negativa trend bör du börja identifiera dina inre hinder, fråga dig själv och skriv en lista på vad du vinner respektive förlorar på det känslomässiga planet om du går ner i vikt.
Varma hälsningar
Liria Ortiz, leg. psykolog och leg. psykoterapeut