Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2008/10/31/jag-tackar-sallan-nej-till-alkohol-1541/

Fråga Insidans experter

"Jag tackar sällan nej till alkohol"

Fråga: Jag är 31 år, man, arbetsför och tycker om vin, öl och whiskey. Vardagskvällar kan jag tänka mig ett glas vin eller två till maten - men max 1-2 gånger i veckan. En del kvällar tar jag en eller två whiskey framför teven.

När det är bjudning eller middagar tackar jag sällan nej till snaps, vin, öl och en whiskey till kaffet. Dricker ofta men blir i princip aldrig okontrollerat berusad. 2 öl, 2-3 glas vin och ett par whiskey på en middag är inte ovanligt.

Det känns som att jag har ett sug, men jag känner mig inte som alkoholist. Vad är jag?
Jonas

Svar: Hallå Jonas.
Jag har summerat din alkoholkonsumtion för en vecka. Du dricker omkring så kallade 20 standardglas per vecka under förutsättning att du är på bjudning eller middag en gång per vecka. En stor starköl eller ett större glas vin motsvarar 1,5 standardglas.

Den genomsnittlige svenska mannen i din ålder dricker mindre, omkring 10 standardglas per vecka eller ungefär hälften så mycket som du gör. Du tillhör den grupp om ca 30 procent av män i din ålder som dricker mest.

Du undrar om du är alkoholist. Kriterierna för alkoholberoende, som är den mer formella benämningen, är:

- Uttalat alkoholbegär (sug)
- Oförmåga att kontrollera konsumtionen
- Tolerans för stora alkoholmängder
- Abstinenssymtom
- Uppgivande av aktiviteter och intressen som tidigare var viktiga på grund av alkohol
- Fortsatt drickande trots uppenbara problem

Minst tre av kriterierna ska vara uppfyllda under senaste året.

Känner du igen dig? Om du gör det är mitt förslag att du resonerar vidare med din vårdcentral eller en lokal beroendemottagning om dina alkoholvanor.

Om du inte känner igen dig i beskrivningen ovan, så gäller att du har ett riskbruk av alkohol. Med det menas att din konsumtion, om den fortsätter som hittills, innebär en risk för beroendeutveckling på sikt och redan nu kan ha medfört en del hälsoproblem för dig.

Besvär som trötthet, sömnstörningar, magbesvär, höga blodfetter och högt blodtryck kan ha samband med en alkoholkonsumtion på den här nivån. Fundera på eller ta gärna reda på om det gäller dig. Du kan utreda detta på din vårdcentral.

Ett gott förhållande till alkohol, som innebär måttliga risker, handlar om att dricka högst 14 standardglas per vecka som man (och högst 9 standardglas per vecka som kvinna) och undvika intensivdrickande (som är att dricka 5 standardglas eller fler vid ett och samma tillfälle). Du skulle t ex komma under den nivån om du valde alkoholfrihet ett par kvällar till i veckan och drack mindre på middagarna.

Det sug du beskriver kan även riskdrickare uppleva och handlar om ett inlärt sätt att stressa av och belöna sig med alkohol, som ger en längtan att dricka allt oftare för att hantera vardagens svängningar. Fundera på om detta kanske gäller dig och om du i så fall skulle kunna hitta och börja använda alkoholfria sätt att koppla av och belöna dig, så att du kan släppa taget om alkohol som copingsätt.

Peter Wirbing, beteendevetare och alkoholbehandlare