Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/02/05/borde-jag-ha-tagit-medicin-mot-panikangesten-1102/

Fråga Insidans experter

Borde jag ha tagit medicin mot panikångesten?

Fråga: Sergej, du skrev i ett svar att "Utebliven behandling av depression och ångestsjukdomar vet vi kan ha allvarliga 'biverkningar'." Vad menar du med det?

Jag drabbades av panikångest för 4 år sedan i en stressig period av mitt liv, med flytt, missfall, pendling, graviditet med mera. Jag tog aldrig den medicin jag blev ordinerad, men gick i kognitiv psykoterapi. Jag får fortfarande starka ångestattacker då och då och reagerar starkare än förr på olika former på stress, men tycker att jag har lärt mig att hantera det.

Jag känner mig inte hindrad att göra saker jag vill av det. Jag mediterar och gå på avspänningsmassage regelbundet och arbetar med mindfulnessövningar. Men borde jag ha tagit/ta medicin?

Charlotte

Svar: Vad jag ville säga med att använda begreppet "biverkningar" för att beskriva konsekvenserna av utebliven behandling var att man måste problematisera den alltför vanliga missuppfattningen att det är medicineringen i sig som innebär stora risker.

Konsekvenserna av att inte behandla ångest och depressionssjukdom blir alltmer klarlagda och i dag vet man att exempelvis en kroniskt förhöjd ångestnivå innebär ökad risk att utveckla långvariga smärttillstånd och hjärt-kärlsjukdom.

Obehandlad depression medför, förutom den kanske självklara ökade risken för självmord, även risker för fostrets utveckling vid en graviditet, samt en betydligt sämre prognos vid samtidig kroppslig sjukdom som diabetes och hjärtinfarkt.

Biverkningar av moderna antidepressiva medel är i en jämförelse ofarliga, även om de för enskilda individer kan vara så obehagliga att man måste göra en dosjustering eller byta preparat.

Vad gäller frågan om du borde ha tagit medicin eller ej så är det väsentliga om du fick en behandling som återställde din funktionsförmåga och välbefinnande eller inte.

Vid "panikångest" (paniksyndrom) är både kognitiv beteende terapi och serotoninverkande läkemedel bra vetenskapsbaserade alternativ. Inte sällan i kombination. Förutom att man reglerar uppenbara obalanser i livet som exempelvis för lite sömn eller för mycket alkohol och koffein förstås.

Generellt sett bör man vara lite försiktig med att lyda välmenande råd från självutnämnda experter om att "man måste byta jobb", "sätta gränser", "lyssna till kroppen" etcetera. Det är långtifrån alltid som man kan påvisa utlösande faktorer vid panikattacker/paniksyndrom och jag har allför ofta sett hur den här typen av råd, tagna allför bokstavligt, lett till en ökad rädsla för kroppsliga symtom och ett successivt mer svårartat undvikande av situationer och platser som i värsta fall leder till långvariga och destruktiva sjukskrivningar.

Sergej Andréewitch, psykiater