Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/02/11/min-farmor-har-blivit-paranoid-1556/

Fråga Insidans experter

"Min farmor har blivit paranoid"

Fråga: Jag står min farmor mycket nära och vi har alltid haft ett mycket bra förhållande till varandra. Hon är nu 89 år gammal, änka sedan tio år och har genomgått två svåra sjukdomsperioder under de senaste fem åren. Först en tjocktarmscancer och senast en stroke i oktober. Hon har hämtat sig förvånansvärt bra och bor hemma med viss hemhjälp.

Nu till problemet. I samband med att farmor blev sjuk första gången, så hade hon problem med grannen i lägenheten ovanför hennes.

Det var en ung tjej med missbruksproblem som spelade hög musik på natten, ringde till farmor, plingade på hennes dörrklocka på natten och så vidare. Det var en ganska allvarlig konflikt där farmor kände sig mycket utsatt.

Tjejen flyttade senare men händelsen har på något sätt hängt kvar hos farmor och det har utvecklat sig till rent av paranoida tankar. Farmor beklagar sig över att den nuvarande grannen sätter igång fläktar som gör att det drar inne hos henne och att hon inte vågar prata högt för att de då kan höra henne och då blir "allt mycket värre".

Hon menar på att de gör det för att vara elaka mot henne och att "alla är elaka mot gamla människor". Detta verkar i perioder ta mycket stor plats i farmors tankevärld, trots att hon i övrigt är lika klar och redig som hon alltid varit. Det har inget med hennes stroke att höra, därför att detta har funnits hos henne även innan hon drabbades av den. De som nu bor ovanför farmors lägenhet är mycket trevliga och det finns ingenting som talar för att några av farmors fantasier är sanna. Allt verkar finnas i hennes huvud.

Jag har aldrig ifrågasatt hennes tankar, men jag tycker så synd om henne därför att hon upplever det som så verkligt. Jag är rädd att om jag säger emot henne så kommer hon bara känna sig ännu mer utsatt. Finns det något jag kan göra för att hjälpa min farmor?
Jenny

Svar: Din farmor har flera vanföreställningar och förföljelsetankar: "grannens fläkt gör att det drar i hennes lägenhet, hon vågar inte tala högt för då kan grannarna höra henne och allt blir mycket värre, alla är elaka mot henne, och mot gamla mänskor." Din farmor upplevde dessa problem redan innan sin stroke i oktober 2008, men hon är annasr lika klar och redig som hon alltid varit.

En vanföreställning är ett symtom vid psykisk sjukdom. Den som lider av vanföreställningar är själv övertygad om att de är verkliga och riktiga. Rationella argument biter inte och kan inte påverka personen ifråga.

Vanföreställningar förekommer vid många tillstånd av psykotisk karaktär, såsom schizofreni, vid missbruk av narkotika, alkohol med mera. Det är likaså ett vanligt symtom vid till exempel Alzheimerdemens, och ses också som biverkan vid till exempel olämplig eller felaktig medicinering.

Din farmor lider av en psykisk störning av psykotisk karaktär som ger henne en onödigt dålig livskvalité. Hon behöver professionell hjälp.

Du och din farmor bör vända er till en geropsykiatrisk klinik för utredning och behandling. Då din farmor sannolikt helt saknar insikt om sin sjukdom bör du följa med henne, vilket är den bästa insats och hjälp du kan ge din farmor.

Behandlingen är helt beroende av vad man finner vid utredningen av symtombilden och det tidsmässiga förloppet. Stor möjlighet till bättring och lindring föreligger vid adekvat läkarledd behandling.
Lycka till!
Barbro Beck-Friis, professor i geriatrik