Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/02/20/var-trearing-ar-sa-blyg-1613/

Fråga Insidans experter

"Vår treåring är så blyg"

Fråga: Jag undrar hur vi på bästa sätt ska hantera vår dotter som är blyg. Hon har svårt för att hälsa på folk, säga hejdå till kompisarna på dagis och gömmer sig när det blir jobbigt.

Hon är också blyg i känslomässiga situationer, vilket oroar mig en del. Hon har aldrig sagt att hon tycker om mig eller älskar mig, jag får intrycket av att hon inte törs säga det. Hon blir märkbart besvärad när jag och hennes pappa säger "jag älskar dig" vilket vi säger till henne varje kväll.

Kontrasten till hennes lillasyster, 1 år, blir stor. Hon ropar redan glatt tillbaka "jag älskar dig".

Jag vet inte vilket sätt som är bäst att hantera hennes blyghet på. Om man ska hjälpa henne genom att "öva" på sånt som är jobbigt och prata med henne om att det inte är farligt att visa känslor och att det kan vara bra att säga hejdå till folk. Eller om man ska visa att man förstår henne genom att inte "tvinga" henne i situationer hon är obekväm i. Jag vill absolut inte få henne att känna att hon inte duger som hon är! Samtidigt vill jag inte att hon ska lida av sin blyghet, vilket jag ändå tror hon gör ibland.

Maria

Svar: Hej Maria! Du har en liten liten flicka, bara tre år! Jag tror att du har precis rätt – hon måste få känna att hon duger som hon är – men samtidigt behöver hon träna på sånt som är svårt för henne. Men tänk att hon har många år på sig – och hennes blyghet nu behöver inte innebära att hon kommer att vara blyg när hon blir äldre.

Försök stanna ett tag framåt i att det är alldeles OK som det är. Släpp ambitionerna att förändra något, tills det känns alldeles bra för både henne och er. Var uppmärksam på henne – när verkar hon trivas bäst, vad gör henne glad, finns det människor hon verkar gilla mera, vad gör henne ledsen och arg? Ibland kan oro bli som en mur mellan barnet och föräldrarna, den tar all energi och gör att man inte riktigt ser alla sidor av sitt barn. Lägg kraften i att vara uppmärksam på hela den lilla människan ni har fått.

Om ni vill längre fram, välj ut ett område där hon skulle behöva träna. Att säga hej och hej då till exempel är ju rätt användbart i livet. Då får ni ta kommandot: Berätta att ni har bestämt att ni ska träna på detta och att ni vill hjälpa henne. Berätta hur man gör och uppmuntra henne när hon klarar det.

Uppmuntran när det går bra är mycket mer användbart än klander när hon inte vill eller förmår. När så något har blivit självklart, vänta ett tag innan nästa projekt. Allt för att hon ska känna att hon duger som hon är, precis som du skriver!

Lycka till!

Ingegerd Gavelin, föräldrarådgivare