Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/02/25/jag-vill-ha-en-bra-relation-med-min-bror-1593/

Fråga Insidans experter

"Jag vill ha en bra relation med min bror"

Fråga: Jag har en äldre bror som i många år haft perioder av depression. Han har med tiden blivit allt mer cynisk och arg mot allt och alla. Allt man samtalar om blir till heta diskussioner i slutändan. Det spelar ingen roll vad det handlar om han har alltid motsatt åsikt.

Efter jag träffat honom känner jag mig ledsen och tömd på energi. Vi är båda fortfarande i 20-årsåldern och det känns mycket sorgligt om vi aldrig får någon syskonrelation att vårda inför framtiden. Jag har inga andra syskon och min största önskan vore att ha en "riktig" bror som jag kan umgås med. Min fråga är hur jag ska bemöta min brors negativa och arga personlighetsdrag, så jag slipper bli så ledsen.

Swagat

Svar:  Hej Swagat.

Till att börja med vill jag säga att din intention att få till en syskonrelation att vårda inför framtiden verkligen är behjärtansvärd. Sedan kan jag bara bekräfta dig i din upplevelse av att det kan vara oerhört provocerande och tröttsamt att höra en deprimerad person älta utifrån sin negativa föreställningsvärld. Säkert är det som du säger att han är arg och cynisk mot allt och alla och att det är fullständigt hopplöst att argumentera med honom. Detta är helt i linje med den negativa självbild som präglar också hans syn på den omgivande verkligheten och andra människor. Man får ofta lust att säga åt en person som fungerar som din bror att skärpa sig, att ta sig i kragen och att tänka lite positivt.

Problemet är bara det att en depression är ett sjukdomstillstånd där det inte är möjligt att göra så. Antagligen behöver han – och får kanske redan – adekvat medicinering och samtalsterapi. Att han på egen hand inte förmår lyfta sig ur sin depression innebär dock inte att han saknar ansvar för hur han relaterar till dig och andra människor.

Mitt förslag är därför att du ska tydliggöra för honom vilka förhoppningar du har när det gäller er samvaro, samt vilka förväntningar du har på honom. Du kan säga att det är av största vikt för dig att bevara en bra relation till honom, men att din upplevelse av era diskussioner är att dessa tömmer dig på energi och att du inte längre är beredd att delta i dem.

Ni behöver komma överens om hur ni ska umgås för att det ska bli uthärdligt för er båda. Om han inte är intresserad av en sådan uppgörelse har ni en svårighet och du kanske då tvingas ha en mer distanserad relation till honom för att inte själv fara illa. Även om detta blir fallet är det hoppfullt att ni inte är så gamla. Med rätt hjälp kan din bror mycket väl tillfriskna från sin depression, och då blir utgångspunken för er samvaro en annan.  

Anders Eklund Rimsten, familjerådgivare