Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/03/03/kan-en-gravid-kvinna-behandlas-med-litium-1924/

FRÅGA INSIDANS EXPERTER

Kan en gravid kvinna behandlas med litium?

Fråga: Jag har en fråga när det gäller litiumbehandling. Bör den avbrytas innan graviditet till och med andra trimestern av graviditeten? Ingen suicidrisk föreligger.  

Det verkar som om det inte finns någon konsensus kring detta. Den information man kan inhämta visar att det föreligger en ökad risk för kardiologiska sjukdomar som till exempel Epsteins sjukdom hos fostret, lägre födelsevikt, prematur förlossning etcetera. Ändå rekommenderar många läkare att fortsätta ta medicinen under hela förlossningen. Jag kan förstå om det gäller självmordsprevention men om denna risk inte föreligger varför rekommendera att utsätta fostret för skador? Vad anser ni vara rätt? Och om hon ska avbryta behandlingen, hur långt i förväg bör detta ske för att vara säker på att inte kontaminera fostret?

Tacksam för svar

Svar: Hej.

Din fråga har inget enkelt svar eftersom svaret kan variera från fall till fall. Graviditet vid bipolär sjukdom bör om möjligt handläggas på mottagning specialiserad på behandling av bipolära tillstånd. Riskerna för hjärtmissbildningar som du nämner i din fråga har tonats ner något under senare år, baserat på nya uppföljningsstudier men man kan säga att det slutgiltiga svaret angående hur stor risken verkligen är inte finns ännu.

Anledningen till att man efter noggrant övervägande ändå kan komma fram till att Litiumbehandling bör fortsättas, är att graviditet och förlossning utgör en särskild risk för allvarlig försämring av den bipolära sjukdomen och detta kan i sig utgöra en allvarlig risk för såväl fostret / barnet som mamman.

Sergej Andréewitch, psykiater