Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/03/11/jag-skjuter-upp-saker-hela-tiden-2090/

FRÅGA INSIDANS EXPERTER

"Jag skjuter upp saker hela tiden"

Fråga: Jag är 35 år, har en sexårig son och en dotter på ett år. Jag jobbar heltid och min fru är hemma med den minsta.


Vi har ända från början haft ett stormigt förhållande. De problem vi har idag har helt enkelt att göra med att jag skjuter upp saker. Det som behöver åtgärdas i hemmet blir inte gjort eftersom jag hela tiden väljer den lättare vägen. Min fru har koll på all logistik, inköp, räkningar och över huvud taget allt som har med verkligheten att göra, medan jag står för "visionerna". Det leder till en rollfördelning där jag står för det lättsamma och hon för det vardagliga. Samma problem går igen på jobbet, men jag lyckas trixa mig fram med kreativa lösningar i sista
stund.


Det är både omoget och destruktivt av mig, och min fru hotar med skilsmässa. Vilket inte är konstigt. Jag måste förändra mitt beteende, men det är livslångt och jag vet inte hur jag ska börja. Jag är väldigt dålig på att planera och ha överblick, har usel självdisciplin och far hellre iväg i tankarna än tar tag i det som behöver göras. Finns det hopp, kan jag bryta detta?

Svar: Det är klokt av dig att komma fram till att du har ett uppskjutarbeteende och att det handlar om en livslång förändring, som du behöver göra. Livslånga förändringar kräver att vi hittar ett sätt att kunna motivera oss själva gång på gång när motivationen minskar. Därför skulle jag vilja att vi undersöker din motivation inför den här förändringen innan vi fortsätter.    

Fundera en stund och svara på följande frågor innan du går vidare. Hur motiverad är du just nu att förändra ditt sätt att vara på en skala mellan 0 – 10, där 0 står för inte alls motiverad och 10 för mycket motiverad? Hur kommer det sig att du tänker på den siffran och inte noll?  Skriv ner dina skäl.

Uppskjutarbeteende eller prokrastinering kommer från två latinska ord;  pro betyder framåt och crastinus har att göra med morgondagen. Det som kännetecknar uppskjutarbeteende är att man får ångest när man ska göra något som måste göras. För att lindra ångesten skjuter man det framåt och gör något annat som känns bättre i stunden.  

Det du kan göra för att komma förbi ditt uppskjutarbeteende är att schemalägga och sätta små konkreta mål för de saker du måste göra. Arbeta 30 minuter på det du måste göra och ge plats för en belöning strax efter att du har gjort det du egentligen inte ville göra.  

Säg till dig själv något i stil med: ”Jag har ingen lust att göra det här, men jag kommer att göra det i 30 minuter och sedan kommer jag att ta en paus och göra något roligt i 10 minuter” Sätt gärna på en väckarklocka varje gång. Om du planerar din arbetsdag till exempel så att du arbetar under 30 minuter och belönar dig under 10 kommer du att märka hur mycket mer som blir det gjort under en sådan dag i jämförelse med som det kanske oftast är nu för dig.   

Syfte med övningen är följande: schemalagda aktiviteter kan ge dig en känsla av kontroll och minska din ångest. Arbetar du korta pass och med konkreta mål hjälper det dig att känna på ett konkret sätt att du gör det du hade planerat. Detta bidrar ytterligare att minska ångesten och framförallt ger plats för behagliga känslor som kan bestå av själva tillfredställelsen över att du har följt din planering. Kom samtidigt ihåg att belöna dig på ett sätt som passar dig.

Lycka till och varma hälsningar,

Liria Ortiz, leg.  psykolog och leg. psykoterapeut