Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga Insidans experter

Hur kan jag få hjälp mot min ångest?

Fråga: Jag är en kvinna som kom till Sverige från Bosnien för 15 år sedan. Jag kände mig helt frisk, men efter två år i Sverige började mina symtom. Jag kunde inte vara bland folk, jag kunde inte vara ensam. Jag fick panikattacker så fort jag lämnade hemmet. Jag var inlagd på psyket några gånger mest på grund av att jag inte vågade börja äta mediciner, men hur som helst äter jag nu Efexor (75 mg) två gånger dagligen. I dag mår jag inte alls bra, men min läkare har slutat att behandla mig och jag är inte patient på någon psykmottagning. De har överfört min journal till en vårdcentral.
 
Jag blir besviken och arg när jag läser artiklar om att det finns hopp för dem som lider av ångest och panikattacker. Finns det behandling som jag kan få? Finns det något hopp? Jag är fånge i min kropp och känner stark ångest. Jag kan inte åka kommunalt (vare sig buss eller spårvagn). Jag har även resefobier – jag har aldrig åkt tillbaka till mitt hemland och det känns som det värsta.

Anonym
 
Svar: Hej! Panikattacker som leder till ett undvikande av platser som det är svårt att snabbt avlägsna sig ifrån, som i ditt fall en buss eller spårvagn, kan oftast behandlas framgångsrikt. Det står jag fast vid.

Förutsättningen är att du får en korrekt diagnos (är det paniksyndrom? finns samtidig depression?) och att du får korrekt information om vad panikattacker är och inte är. Slutligen är det viktigt att du får en korrekt behandling (läkemedel eller KBT, en stödjande kontakt är inte tillräckligt).  

Vänliga hälsningar
Sergej Andréewitch, psykiater