Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/12/11/jag-ar-hemligt-foralskad-i-en-man-pa-jobbet-5575/

Fråga Insidans experter

"Jag är hemligt förälskad i en man på jobbet"

Fråga: Jag är sedan en tid tillbaka djupt förälskad i hemlighet i en man på mitt jobb (gäsp! – har vi hört den förut?) Jag har inte nämnt ett ord till någon om detta förrän nu, för det känns genant och barnsligt att i hemlighet gå runt och vara så förälskad. Jag är gift, har två ljuvliga barn, etablerat villaliv i fina förorten, hög utbildning, hyfsat jobb.

Jag har blivit förälskad i en 12 år äldre man, han är gift, men med utflugna barn, mycket framgångsrik, ännu högre utbildning, ännu mer väletablerad, i en ännu finare förort. Men det intresserar mig inte – det är honom utan allt det där som jag är förälskad i.

Jag minns
första gången jag såg honom för många år sedan, då var jag nyanställd och visste inte vem han var. Jag kan inte säga att jag blev förälskad då, men han påverkade mig starkt. Då hade jag nyligen blivit förälder för första gången och var nog inte helt mottaglig för en förälskelse, men varje gång jag såg honom kändes det i mig.

Vi har under årens lopp haft en del med varandra att göra i arbetet och från mitt perspektiv finns en särskild kontakt mellan oss, men det är lätt att överdriva med rosa glasögon... Nu till saken, detta påverkar mitt liv nu så jag måste göra något. Det påverkar min relation med min man, min arbetsförmåga. Varje gång min kollega är i närheten smälter jag ned som ”Amèlie från Montmartre”, mister talförmågan, rodnar och snubblar. HJÄLP! Vad gör han med mig, jag tänker på honom nästan hela tiden, drömmer om honom på nätterna – vad ska jag göra?

Denna djupa förälskelse har varat i mer än ett år nu, och det känns som om jag går sönder. Att berätta det känns otänkbart. Vi har inte en så nära relation, förmodligen kommer han att tro att jag är galen à la Glenn Close. Hur ska jag förnuftiga vuxna människa hantera detta? Byta jobb? Jag behöver konkreta tips! Egentligen vill jag bara ta med honom till en annan plats.

En blöt fläck

Svar: Hej. En plötsligt uppdykande attraktion gentemot en annan människa kan antingen få en att dra sig till minnes den goda starten i det egna förhållandet, eller fungera som en påminnelse om bristerna i detsamma. Hur en sådan situation hanteras är således en konsekvens av hur ingången till det egna förhållandet såg ut, men är givetvis också beroende av vad förhållandet senare utvecklats till – passion kan såklart även blomma ut även senare i en relation.

En annan lika stark bindning som den initiala förälskelsen är känslan av att vara en familj. För att citera psykoanalytikern och författaren Tomas Böhm: ”Förälskelsen är kittet och familjen det gemensamma projektet.” Den slutsats han drar med utgångspunkt från detta är att man inte ens behöver tycka om varandra speciellt mycket, bindningen finns där ändå i och med det man över tid byggt upp tillsammans. Om förhållandet är bra blir familjelivet en källa till trygghet och glädje. Men även i den haltande relationen kan familjen representera ett slags trygghet, trots att glädjen saknas.

Hur det ser ut i ditt fall kan jag inte uttala mig om, inte heller hur du värderar de olika komponenter som ditt nuvarande förhållande innehåller, kontra vad du tänker att du skulle kunna förverkliga tillsammans med den andre mannen. Men eftersom din förälskelse pågått så lång tid behöver du komma till någon form av beslut kring hur det hela ska hanteras.

Uppenbarligen finns det två alternativ: antingen väljer du att fortsätta med din man, eller så satsar du på mannen på ditt jobb. Det mest rakryggade om du vill satsa på mannen på ditt jobb är väl att du i sådana fall lägger korten på bordet både för honom och för din man därhemma, och sedan får det bära eller brista. Om du däremot väljer det första alternativet är givetvis det egna beslutet den avgörande delen i det hela. Men du gör antagligen bäst i att även minimera den exponering det innebär att dagligen vistas i närheten av objektet för din förälskelse; det vill säga att du, för att helhjärtat kunna fokusera på din nuvarande man, till exempel byter arbetsplats – om du har den möjligheten. På så sätt kan du återknyta till din man utan att hela tiden distraheras av inflytandet från mannen på ditt jobb.

Anders Eklund Rimsten, familjerådgivare