Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2011/04/19/kar-i-min-narmaste-van/

FRÅGA INSIDANS EXPERTER

Kär i min närmaste vän

FRÅGA:

Hej Liria!

Jag är en kille på 21 år som är kär i min närmaste vän sedan 5 år tillbaka som jag umgås med väldigt mycket. Mitt problem är att hon inte har samma känslor för mig, vi försökte för en tid sedan ingå en kärleksrelation mendet fungerade inte från hennes håll. Detta har jag accepterat men jag har inte kunnat släppa mina känslor för henne. Under åren har hon träffat andra killar, något som sårar mig otroligt mycket. Vi har pratat om mina känslor tidigare, men jag tror inte att hon längre vet att jag fortfarande är kär ihenne.  Jag är otroligt besviken på mig själv för att jag inte har kunnat släppa mina känslor för henne efter alla dessa år, jag flyttade till och med till ett annat land på grund av detta!

Hon är allt jag söker i en tjej, man skulle kunna säga att hon är min själsfrände, men jag är inte hennes. Nu har hon kommit för att hälsa på mig i landet jag bor i, ovetande att jag fortfarande tycker om henne. Jag vill ha kvar vår vänskap men jag klarar inte av sorgen som min obesvarade kärlek ger mig. Samtidigt så vill jag inte tynga ner henne med mina bekymmer.

Vad kan jag göra för att gå vidare?

/Anonym

SVAR:

Tack för ditt brev. Du har en obesvarad kärlek till din närmaste vän, och ett av dina problem är att hon inte vet att du fortfarande efter fem år är förälskad i henne.  Situationen har blivit ganska akut nu, då hon har kommit för att besöka dig. Mitt intryck när jag läser i ditt brev om hur du försökt hantera situationen är att du är en mycket hänsynsfull person. Du har på alla sätt försökt värna om er vänskap, och lyckats med det. Även om du i detta har utsatt dig för år av känslomässiga påfrestningar. Du har till och med flyttat från Sverige i ett försök att få din förälskelse i henne att klinga av.

Du undrar hur du ska kunna gå vidare, och jag utgår ifrån att du med den frågan menar att du vill hitta ett sätt att behålla vänskapen med henne, men inte behöva vara dolt och olyckligt kär.

Mitt råd är att du försöker komma dit steg för steg och börjar med att acceptera att du inte är och inte kommer att bli hennes kärlek. Säg det till dig själv, och gör det närmast som en ritual. Sätt dig ner, tala med dig själv, och konstatera närmast högtidligt att så här är det faktiskt. Konstatera att livet ville något annat än vad du ville. Undvik att fastna i tankefällor som att ”Det är inte rättvist, ”Så här får det inte vara”, som håller dig fast och hindrar dig från att kunna gå vidare. Många gånger styr vi inte över saker och ting. Att acceptera det vi inte kan påverka som en aktiv handling är ett sätt att komma ifrån ältande av hur det borde vara. Varför? Jo, för att ältande över hur det borde ha varit ofta blir ett större lidande än den smärta vi känner över det som faktiskt har hänt.

Gör detta med kärleksfull acceptans av dig själv och dina känslor.  Omfamna dig själv i metaforisk mening, och tillåt dig att känna sorgen. Ta hand om dig som om du vore en nära vän som har drabbats att en förlust. Säg till dig själv, när du sörjer att du har rätt att känna det du känner.

Samtidigt bör du handla i en riktning, som kan göra ditt liv bättre. Fråga dig vad du kan göra här och nu för att få ett liv som innehåller en kärleksrelation.  Hur är din idealkvinna? Finns det någon i din omgivning som motsvarar dina förväntningar? Börja titta åt ett annat håll! När vi accepterar situationen som den är, och väljer att aktivt sluta hålla fast vid saker eller personer, så blir vi friare i vårt sätt att tänka och handla.

Du kanske ska prata med din vän om hur det är för dig just nu. Att du behöver ta distans från henne under en lång tid innan ni kan vara bara vänner.

Varma hälsningar och ta väl hand om dig.

Liria

Till Lirias hemsida

Har du en fråga till våra experter? Ställ den här.