Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2011/08/21/mobilrevolution-battre-an-bistan/

FRAMSTEGSBLOGGEN

Mobilrevolution – bättre än bistånd?

Den bästa effekten av mobiltelefoniexplosionen är inte att svenska tolvåringar kan skicka låtar till varandra eller att vi kan twittra från Konsum utan att livskvaliteten faktiskt höjts avsevärt i många fattiga länder.

Åtta av tio kenyaner har i dag tillgång till mobiltelefon. Som DN:s korrespondent Erik Esbjörnsson berättat kan småföretagare i Kenya numera via mobilen få in pengar från kunder på ett säkert sätt, och de kan föra över pengar till banken utan att riskera att bli rånade på vägen dit. Vilket i sin tur främjar tillväxt.

Just Kenya och Rwanda ligger i framkant när det gäller afrikansk uppfinningsrikedom kring den nya informationstekniken. De här länderna, liksom de flesta i Afrika söder om Sahara, hoppar direkt in i trådlös telefoni. Varför skulle de lägga ut tonvis med dyr, tung och stöldbegärlig kopparkabel?

Fortfarande har få afrikaner lika mycket pengar att röra sig med som européer, så denna första mobilvåg gäller enkla modeller. De billigaste lurarna kostar under en hundralapp. Med samma ekonomiska logik tycks persondatorerna snabbt bli utkonkurrerade av de billigare men allt mer högpresterande smarta telefonerna.

De innovatörer som hittar på enkla och billiga tekniska lösningar börjar nu tjäna bra med pengar på den afrikanska marknaden.

Och det handlar inte bara om shilling och cent, marknad och tillväxt. I samband med den svåra torkan på Afrikas horn visar nu kenyanerna att såväl de banbrytande folktelefonerna som nätet kan användas för att hjälpa landsmän i nöd. Civilsamhället i det östafrikanska landet har genom mobildonationer och insamlingar på sociala medier samlat ihop flera miljoner kronor till hjälp för de svälthotade i norra delen av landet.

En sådan intern mobilisering vore närmast otänkbar när jag var i Kenya på 1980-talet och Nairobiborna knappt visste mer än jag själv om de hungrande människorna kring Turkanasjön fyrtio mil norrut. Där och då var turkanafolket lika avlägset från den kenyanska huvudstaden som londonborna.

Frågan är om effekten av allt traditionellt bistånd Kenya fått kan mäta sig med dagens 80-procentiga mobiltelefonitäckning. Ack, om torkans främsta offer 2011, somalierna, hade haft samma utveckling som sina grannar i sydväst i stället för 20 år av krig.

... För övrigt måste jag göra reklam för Erika Bjerströms reportage om det nya Afrika i SVT – om ni inte redan sett innehållet när det pytsas ut i Aktuellt i våras. Ett citat: ”I förhållande till resten av världen är Afrika i dag den mest intressanta konsumentmarknaden på ett par hundra år.”