Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2012/12/14/uppskruvad-temperatur/

Framstegsbloggen

Uppskruvad temperatur

Alla som följer klimatfrågan vet att förenklingar och överdrifter är vardagsmat oavsett vad man har för grundhållning. De som talar med de största bokstäverna är i regel lobbyister och medier, två kategorier som har intresse av att ta i. Rubriker slår fast, men forskarraporter pekar på mer eller mindre tänkbara scenarier. Det går förstås inte att göra en bra nyhetsrubrik på ”ett tänkbart scenario som förutsätter x och y”.

Inför FN:s klimatmöten i december kommer varje år en handfull rapporter som brukar skruvas upp i presentationerna. Oftast innehåller de inte mycket nytt utan består av känd skåpmat som stekts upp och serveras på nytt sätt.

Den mest spektakulära utredningen inför Dohamötet var ett dokument från Världsbanken, framtaget av ett klimatinstitut i Potsdam som börjar bli en pålitlig aktör i de här sammanhangen. Kärnan i budskapet var gefundenes fressen för redaktörer och alla som är oroliga för att medborgarna håller på att somna om i klimatfrågan: Världen är på väg mot fyra graders uppvärmning under detta sekel. Vi kan till och med nå dit redan 2060.

Förutsägelsen byggde inte på några nya rön utan på de tidigare modeller som säger att tillskott av koldioxid i den omfattning vi nu ser ger just denna uppvärmning. Nu har dock kurvan över den globala medeltemperaturen sedan snart femton år planat ut, trots att koldioxidutsläppen fortsatt att öka i samma takt som tidigare. Ingen har med säkerhet kunnat påvisa vad det beror på eller vilken betydelse det kommer att visa sig ha, men när det blir så uppskruvat som i Världsbanksrapporten finns liksom inget utrymme för att ens reflektera över det motsägelsefulla i observationerna.

Riktigt besynnerligt blev det när den ledande forskaren på sagda institut i Potsdam, oceanografen Stefan Rahmstorf, på en presskonferens i Doha avfärdade frågan om uppvärmningen ändå inte i alla fall tycks ha tagit en paus och förklarade att nej då, med alla faktorer invägda följer den fortfarande de tidigare prognoserna som pekar på en ökning om 0,16 grader per decennium. Den som kan multiplikation inser snabbt att 0,16 grader per decennium inte blir fyra grader till 2060, eller ens på ett sekel. Om Rahmstorf fick några följdfrågor på detta har åtminstone inte jag sett röken av dem i rapporteringen.

I slutet av nästa år kommer den första stora sammanställningen sedan 2007 från FN:s klimatpanel IPCC. Redan nu har ett utkast läckt ut i bloggosfären. Om tonläget är högt? Tja, är snön vit? På några timmar under torsdagen och fredagen kunde man A) läsa att den nya rapporten medger att solens aktivitet har större betydelse än man trott och B) läsa att det gör den inte alls utan befäster snarare ännu tydligare att mänsklig aktivitet är den enda rimliga förklaringen till den uppvärmning som skett. Allt efter behov, så att säga.

Räkna med fortsatt fortissimo i klimatdebatten, liksom ihållande svårigheter att hitta brasklappar och alternativa scenarier bland rubrikerna.