Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/halvagrisen/2012/01/22/kott-choucroute-garnie/

En halv gris

Kött - Choucroute garnie

[caption id="attachment_624" align="aligncenter" width="518" caption="Cider är gott till choucroute garnie. Ännu godare om man har gjort den själv."]

[/caption]

Surkål! Äntligen har jag lyckats göra min egen! Det är djupt tillfredsställande att kunna laga sin mat från råvaror som man har framställt själv. Det är inte varje gång som smakförhöjningen står i proportion till arbetsinsatsen, men stoltheten ger en ytterligare dimension som gör att det är värt jobbet. Nu använde jag köpevitkål till min surkål, men man kanske skulle anlägga en egen kålgård i år så att man har egen vitkål till hösten? Katalogen från Runåbergs damp ner i brevlådan igår så nu börjar odlingsdrömmarna pirra igen.

Vad är det bästa man kan göra med surkål? Choucroute garnie, naturligtvis. Ordet 'choucroute' är en förfranskning av Alsace-bornas 'sürkrüt', nästan samma ord som tyskarnas 'sauerkraut', och 'garnie' betyder bara 'med tillbehör' ungefär. Variationen på rätten är så stor som namnet antyder; det är tillåtet att ha det mesta i choucrouten så länge det är kött eller charkuterier, men det är en fördel om det är många olika saker. Det bör finnas korv med, och någonting bör vara rökt. Vanligtvis serveras choucrouten med kokt potatis, men jag tycker inte att den tillför någonting så den hoppar jag över. Senast jag lagade rätten använde jag en egen kokt rimmad fläsklägg, rökt sidfläsk, en egen konfiterad anka, och egna elsässer bratwurst. Man kan göra det så här, eller byta ut köttet och charkuterierna mot annat som man gillar bättre eller har lättare att få tag på.

Choucroute garnie

Till 6 personer

Några späcktärningar eller lite grisflott eller smör

1 stor lök i tunna klyftor

2 krossade klyftor vitlök

6 nävar surkål

6-12 goda korvar, Thüringer rostbratwurst och/eller Elsässer bratwurst till exempel

1 kokt rimmad fläsklägg

1 konfiterad anka i bitar

6 centimetertjocka skivor rökt sidfläsk

ca 1½ liter spad från fläskläggskoket

½ liter vitt vin, t ex riesling

1 lagerblad

15 svartpepparkorn

10 enbär, lätt krossade i mortel

½ tsk kummin

1 tsk timjan

1. Koka fläskläggen enligt instruktionen här. Sila spadet och låt läggen svalna något. Dra svålen av läggen och plocka loss köttet i bitar. Sätt ugnen på 125º C.

2. Lägg späcktärningarna i en stor gryta på medelvärme. Låt lök och vitlök svettas men inte brynas där i 10 minuter.

3. Lägg ett lager surkål i grytan och skivorna med sidfläsk ovanpå. Lägg i ytterligare ett lager surkål och fläskläggsbitarna ovanpå. Lägg på ännu ett lager av surkål och ankbitarna däröver. Avluta med ett lager surkål.

4. Lägg kryddorna i en tekula och tryck ner mitt i grytan. Häll över kokspad och vin.

5. Låt grytan koka upp på spisen, sätt på ett lock och ställ sedan in grytan i ugnen och låt vara i 2 timmar.

6. Bryn korvarna på ytan tills de blir snygga. Ta locket av grytan och lägg korvarna på toppen och ställ in i ugnen i ytterligare 20-30 minuter.