Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

En halv gris

Kotlettrad – Daeji bulgogi

Vintergrillning

De säger att det koreanska köket blir hett i år. Jag kommer nog aldrig att få resa till Korea, och de koreanska restaurangerna på den uppländska landsbygden är ännu så länge få. Jag får nöja mig med att försöka härma koreansk mat här i mitt eget kök. Tyvärr så är några av ingredienserna svåra att få tag på utanför storstäderna. Det gäller framför allt den för denna rätt viktiga chilikrämen gochujang. Man önskar att det fanns fler nätbutiker med asiatiska råvaror.

IngredienserBulgogi – eldkött – kan göras med många olika råvaror som grund. Kallar man den Daeji bulgogi så är fläskkött huvudingrediensen. Rätten kallas ibland för koreansk barbecue för helst ska köttet grillas över träkol. Vill man inte starta grillen så går det också bra att steka i panna på hög värme, gärna i grillpanna. Fläskfilé, utskuren kotlettrad eller karré är lämpliga styckdetaljer och det ska vara skuret i tunna skivor. Det blir enklare att skära köttet i riktigt tunna skivor om man fryser det en timme innan man skär upp det, eller om det redan är fryst, om man tinar det över natten i kylen innan man skär upp det. Det är bra om köttet får marinera länge i marinaden, åtminstone flera timmar, gärna över natten eller ett par dagar.

Halvfruset kött i tunna skivor

Det här köttet kan man servera med ris eller inrullat i salladsblad. Koreansk mat (liksom japansk) serveras gärna med små grönsakstillbehör vid sidan om. Kimchi serveras till varje måltid. Det finns många olika sorter men den vanligaste görs på den annars så trista grönsaken kinakål. Jag köpte hemmagjord kimchi och de övriga koreanska ingredienserna på den utmärkta men lite dyra butiken Korean Food i Stockholm. Det är gott att rulla in det grillade köttet i salladsblad tillsammans med lite kimchi och någon namul som de små grönsaksrätterna kallas, men jag har också blivit väldigt förtjust i den typ av klibbigt osalt koreanskt eller japanskt ris som också passar så bra till den här rätten.

Grönsakstillbehör

Inlagd daikon (asiatisk rättika), snabbpicklad gurka och kimchi.

Daeji bulgogi

Till 6 personer

800 g utskuren kotlettrad, fläskfilé eller fläskkarré

3 vitlöksklyftor

1 tumstor bit skalad ingefära

1 msk ljust muskovadosocker

4 tsk chiliflingor

1 dl koreansk eller japansk ljus soja

2 msk gochujang

1 msk mirin

2 msk sesamolja

1 msk risvinäger

2-3 salladslökar, grovhackade

1 liten gul lök, skivad

1. Skär det halvfrusna köttet i 2-3 mm tunna skivor.

2. Stöt de halverade vitlöksklyftorna och ingefäran skuren i bitar i en mortel tillsammans med muskovadosockret och chiliflingorna. Blanda med alla de övriga ingredienserna och lägg ner köttet i marinaden.

3. Låt marinera i tre timmar eller över natten.

4. Grilla köttbitarna hastigt över träkolsglöd eller i en riktigt het stekpanna.

Kött i marinad

Så här kokar du koreanskt/japanskt ris:

Ris

Per person

1 dl koreanskt eller japanskt ris

1,25 dl kallt vatten

1. Skölj riset i en skål upprepade gånger tills sköljvattnet är klart.

2. Lägg över riset i en kastrull och häll över vattnet. Låt stå och dra i åtminstone 20 minuter.

3. Koka upp under tätslutande lock och sänk sedan till låg värme. Låt puttra under lock i 20 minuter.

4. Dra av från värmen och låt stå med lock i 10 minuter.

5. Lägg upp riset med en fuktad träslev. Det ska vara klibbigt så att det är lätt att äta med pinnar.

Snabbpicklad gurka

20 cm gurka

1 msk salt

2 msk ljust muskovadosocker

½ dl risvinäger

1. Skär gurkan i skivor eller stavar och lägg i en bunke.

2. Strö över saltet och rör om ordentligt med handen. Låt stå i 15 minuter.

3. Sila av vätskan och häll över socker och risvinäger. Blanda och ställ kallt i åtminstone någon timme.