Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Historiens 100 viktigaste svenskar

9. Karl XIV Johan, Kung, 1763–1844

Efter den traumatiska förlusten av Finland 1809 är det kaos och uppgivenhet i det fattiga svenska riket. När Karl XIV Johan, som den förste Bernadotten döper om sig till, dör 1844 har den blågula monarkin tagit jättekliv framåt. Statsskulden utplånad, folkmängden i Lillsverige åter lika stor som före skilsmässan från Finland, industrin fördubblad, folkskolan grundlagd, bank- och myntväsendet återupprättat, tullinkomsterna mångdubblade. Den konservative kungen försökte stoppa obekväma röster, som Aftonbladet, men litteratur och vetenskap upplevde ändå en guldålder. Inget dåligt slut på karriären för advokatsonen från Pau i sydvästra Frankrike, där han steg i graderna tack vare Napoleonkrigen.