Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/historiens100viktigastesvenskar/2009/04/30/7-evert-taube-visdiktare-18901976-2706/

HISTORIENS 100 VIKTIGASTE SVENSKAR

7. Evert Taube, Visdiktare, 1890–1976

Fyrvaktarsonen som debuterade med den egenhändigt skrivna visan ”Det blåser blått, myrerna kryper omkring och sjön är inte farlig”, är den kulturpersonlighet som betytt mest för svenskens syn på sig själv. Han har inspirerat fler moderna artister än någon annan svensk musiker, blivit föremål för spelfilmer, avhandlingar, kokböcker och rättstvister. Samt räddat hur många stela fester som helst. Vad Taube framförallt gjorde var att formulera och driva på svenskens eviga dröm om lycka, frihet och natur - gärna i form av en egen röd liten stuga, förslagsvis belägen på en klippa i skärgården. Men om Rönnerdahl gjorde svensken ännu mera svensk, gjorde hans kollega Fritiof Andersson oss till internationalister. Taube var bara på sjön i 18 månader, men fick upplevelserna att räcka till ett helt livs visproduktion.