Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 10:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/hockeybloggen/2009/02/21/djurgarden-hade-behovt-mats-sundin-1764/

Hockeybloggen

Djurgården hade behövt Mats Sundin

När Mats Sundin sommaren 1990 bröt med Djurgården, och gömdes undan på ett hotell i Quebec rasade hockey-Sverige. Förbundsordföranden Rickard Fagerlund hotade med livstids avstängning, och toalettstolar i Djurgårdens omklädningsrum på Johanneshov tapetserades med svikarens ansikte.

På våren samma år hade Mats slagit igenom med sju mål på åtta matcher i slutspelet, och varit tongivande i finalserien mot Färjestad, 3-0 i matcher för Djurgården. Han var dyrgripen, och var under kontrakt med mästarna.

I dag kan vi skratta åt 1990 års turbulens och hårda ord, vi lärde oss snabbt att skrivna avtal saknar betydelse - när NHL kallar.  

Mats Sundin blev en portalfigur i den moderna ishockeyn, och jag är övertygad om att publiken i Air Canada Centre möter sin tidigare lagkapten med stående ovationer, av samma omfattning som mötte Tre Kronors Börje Salming inför öppningsmatchen i 1976 års Canada Cup-turnering, Tre Kronor-USA i då klassiska Maple Leafs Garden

En så kallad "standing ovation" som aldrig ville ta slut, och den största hyllning som tillägnats en svensk spelare i NHL. När Mats Sundin gjorde entré i Toronto, inför säsongen 1994-1995, hade han att ersätta Wendel Clark, helgonförklarad och den tidens största "Lönnlöv". Att Mats endast tre år senare utses till lagkapten, som förste europé i NHL, visar om något storheten.

I mina ögon hade Mats växt ännu mer om han den här vintern avstått extra miljonerna i Vancouver, och i stället valt att sluta sin hockeycirkel i Djurgården. Jag vet att många i DIF-ledningen hoppades på ett beslut i den riktningen.

Det hade varit en fin gest, och hade definitivt välkomnats av föreningens kassör.

Efter förlusten i Läkerol Arena har DIF nu sex poäng upp till play off plats, och åtskilligt talar för att DIF landar på nionde eller tionde plats, utanför slutspel.