Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 19:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/jagdelar/2015/09/14/manniskor-pa-vagen-sade-att-sverige-var-bra-for-ungdomar/

Jag delar

”Människor på vägen sade att Sverige var bra för ungdomar”

Abbas Rezai kom ensam till Sverige som 15-åring för tre år sedan. Han placerades på Lidingö och tillhör den del av de ensamkommande som faktiskt får bo i kommunen han anvisats till. Många placeras någon annanstans i landet.

Abbas Rezai ler utanför Gröna Lund på ett inramat foto som står på en hylla, bredvid pokalen från hans första brottningsmatch. Ett diplom är upptejpat på garderobsdörren. ”Lycka till på Hersby gymnasium!”, har hans två första svenskalärare skrivit, bredvid en tecknad sol som ger en slängkyss.

– Gunilla och Christina var viktiga för mig när jag kom till Sverige. De brydde sig verkligen, säger han.

För tre år sedan kom han till Sverige efter att ensam ha tagit sig till Malmö från ön Lesbos där han separerats från sin familj.

– Vi hamnade i olika båtar mellan Turkiet och Grekland. När jag kom fram visste jag inte var min familj var.

På egen hand tog han sig vidare genom Europa, samma väg som så många människor på flykt tar i dag. Till fots och med tåg, utan pengar tog han sig till Malmö.

– Mitt mål var inte att ta mig till Sverige, men människor på vägen sa att Sverige var bra för ungdomar.

 

Foto: Lotta Härdelin

Efter en vecka i Sverige blev ­Abbas Rezai placerad på Lidingö och här har han blivit kvar. Han började nyss på fordonsprogrammet.

–  Jag vill gå ut gymnasiet och börja jobba. Senare kanske jag studerar vidare på universitet.

För en månad sedan fyllde han 18 år och flyttade till ett stödboende. Här bor han på egen hand. En stödperson finns till hands för hjälp med läxläsning och annat.

– Jag och min kompis lagar mat tillsammans, kyckling och ris, eller afghansk mat. Fast den smakar ­aldrig som mammas, säger han.

Abbas Rezai trivs bra på Lidingö.

– Människorna här är jättesnälla. När jag kom till Sverige visste jag inte hur människorna var, men personalen har hjälpt mig mycket. Jag hade aldrig sett folk hjälpa mig så mycket innan.

Inte alla ungdomar som anvisas till Lidingö kan räkna med att placeras där. Hittills i år har kommunen tagit emot 35 ensamkommande, 17 har placerats på annat håll.

– Vi har tagit emot fler barn än överenskommet då världsläget är som det är. Vi letar med ljus och lykta efter platser, säger Agneta Bolmgren, verksamhetsområdeschef.

Evelyn Jones