Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/jagdelar/2015/09/23/natverket-som-bygger-vanskap-i-umea/

JAG DELAR

Nätverket som bygger vänskap i Umeå

Som ny i Sverige kan det vara svårt att få svenska vänner. Det ideella nätverket Vän i Umeå arbetar därför för att knyta kontakter mellan invandrade och svenska Umeåbor. Genom deras vänförmedling matchas personer eller familjer ihop utifrån till exempel ålder och intressen och kontaktuppgifter förmedlas.

– Fram till i dag har vi gjort 230 matchningar och det kommer in nya hela tiden, säger Åsa Norin, som var med och startade nätverket för fyra år sedan.

Intresset bland invandrare har varit jättestort, enligt Åsa Norin, och den senaste tiden har också allt fler svenskar fått upp ögonen för verksamheten och anmält sig att för att bli någons vän.

– Det är många som vill göra något, hjälpa till och engagera sig.

Foto: Vän i Umeå

Nätverket, som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Röda korset, Rädda barnen och KFUM, organiserar även gemensamma aktiviteter som knytisfika och utflykter. Ibland kan det vara lättare att knyta kontakt i en större grupp.

Responsen har uteslutande varit positiv, enligt Åsa Norin.

– Folk tycker att det är roligt, bra och enkelt. Det är inte krångligt, det kräver inte så mycket, man kan engagera sig utifrån sina förutsättningar ändå få kontakt med nya människor.

Initiativet har också spridit sig till fler orter och finns nu bland annat i Vännäs och Vindeln.

– Det känns jättekul. Det här är roligt och stimulerande att arbeta med och det ger så mycket energi. Folk blir så glada och tacksamma, de hittar varandra och blir vänner, säger Åsa Norin.

Ps. Precis som andra ideella verksamheter vill Vän i Umeå få fler svenska män att engagera sig – är du intresserad eller känner du någon? Mer information finns på Vän i Umeås Facebook-sida.