Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/jagdelar/2015/09/30/integrering-for-fulla-segel/

JAG DELAR

Integrering för fulla segel

[caption id="attachment_186" align="alignnone" width="500"]

Foto: Simon Vinokur[/caption]

I slutet av augusti arrangerades för första gången integrationssegling i Stockholms skärgård. Fem nyanlända invandrare och fyra svenska skeppare seglade ut från Vaxholm och spenderade helgen tillsammans i skärgården.

– Vi seglade till Bockholmen i närheten av Grinda och grillade, badade och käkade kräftor. Det var riktigt trevligt och alla var nöjda med helgen, säger Simon Vinokur, seglare och initiativtagare till evenemanget.

Simon Vinokur berättar att han alltid haft ett intresse för frågor som rör integration och antirasism. När han förra året köpte en större segelbåt väcktes idén om att göra något mer.

– I somras läste jag om en organisation som ordnade en grillkväll med en motorcykelklubb och bjöd in flyktingar. Det fick mig att dra igång det här igen, säger Simon Vinokur.

Han startade ett Facebookevent för att efterlysa båtägare och kontaktade SFI-skolor.

Varför just segling?

– Den enkla förklaringen är att jag har en segelbåt, jag tyckte integrationssegling lät bra så jag körde på det. Men fördelen med segling är att man måste samarbeta och kommunicera. Segellivet handlar inte heller bara om att vara ute med båten. Många är med i båtklubbar och det innebär gemensamt arbete, det finns ett föreningsliv. Men de flesta som seglar är svenskar. Det här handlar inte bara om att visa skärgården utan också om att ge tillgång till en värld som annars är svår att nå om inte har en fot inne.

[caption id="attachment_191" align="alignnone" width="500"]

Helgen innehöll både segling, bad och grillning. Foto: Simon Vinokur[/caption]

Planeringen inför nästa års integrationssegling är redan igång. Simon Vinokur hoppas att evenemanget ska växa – och att fler båtägare ska engagera sig. Inför årets helg var det många som hoppade av i sista stund. 

– Målet är att få med invandrare som inte är så integrerade, människor som kanske har bott här ett tag men som inte har svenska vänner eller jobb och lever i ett utanförskap. Integration bygger ju på att det är två som vill, det tappas ofta bort i diskussionen. Vi måste integrera på olika nivåer och då är det här ett bra sätt.

Nästa års Integrationssegling i Stockholms skärgård sker 11 juni och 27 augusti. Har du eller känner du någon som har segelbåt och vill engagera sig? Läs mer här.

[caption id="attachment_198" align="aligncenter" width="185"]

Simon Vinokur.[/caption]