En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 21:17
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/julmatsbloggen/2009/11/29/fika-pa-forsta-advent-5441/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Kanske väljer man att äta plockmat på advent, eller så föredrar man att fika. Det är ju en klassiker att äta bakat i adventstid. Här står Leila Lundholm för recepten, som är enkla och njutningsframkallande. Samtidigt med smaskandet kan det vara bra att göra en lista på vad som ska göras före jul. Vilka rätter ska man egentligen ha på julbordet? Ska det sändas iväg julkort? Ska det vara gran eller ej? Vem ska få vilken klapp? frågorna är många, men med penna och papper i hand kan man lösa det mesta.
Här är början på en fusklista för traditionell julmat. Stryk och komplettera:
Inlagd till,
Gravad strömming
Senapssill
Ägghalvor med fyllning
Rökt och eller gravad lax med hovmästarsås
Sillsallad
Rödbetssaallad
Brunkål, rödkål, långkål
Pressylta, rullsylta, kalvsylta med inlagda rödbetor
Chark som lökkorv
Julskinka
Julkorv
Köttbullar
Prinskorv
Revbensspjäll
Jansssons frestelse
Omelett
Lutfisk
Ostar:hårdostar och grönmögel
Klenäter
Risgrynsgröt
Ris a la Malta
Mandelmusslor
Godis som knäck, kola och fudge
Frukt
Drycker som julmust, mumma, öl, nubbe
Bröd som kavring och vörtlimpa