Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/julmatsbloggen/2009/12/03/dags-for-ostinhandling-5477/

Julmatsbloggen

Dags för ostinhandling

Det är ju smart att dela upp sina inkop inför julen. Osten kan man köpa tidigt, de mår fint av att ligga till sig i kylen. Klassiska julostar är cheddar, stilton, gräddost och kryddost. Men det är inget som hindrar att man köper valfri hårdost och grönmögel efter eget tycke. Min personliga favoriter bland de gula hårdostarna är belladonna från Holland och svensk långlagrad Svecia. På grönmögelsidan är visserliglen Stilton svårslagen men Bredsjö blå, Kvibille gräddädel, Sörmlands ädel är några sorter som är väl värda en plats på julbordet.

Getostar har haft ett rejält och stabilt uppsving här i landet, så varför inte inhandla någon sådan. Servera gärna ostarna med lite rårörda bär eller lite sylt. Den som vill vara old school gör också krukost till taffeln den 24:e. Recept finns här.

Ostbutik i Gävle 1938. Foto från Länsmuseet Gävleborg.