Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/julmatsbloggen/2009/12/09/idag-ska-fisken-lutas-5489/

Julmatsbloggen

Idag ska fisken lutas

Den verkligt ambitiöse gör egen lutfisk. Resultatet brukar bli finfint. Men det är rätt mödosamt.

Så här gör man.

Av tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen, den 9 december, så att fisken hinner bli klar i god tid till jul. Urvattningen med dagliga vattenbyten kräver en hel del tålamod. Eftersom soda är lätt frätande bör man vara försiktig och eventuellt använda skyddshandskar när man lutar.

cirka 5 kg färdig lutfisk (10–12 portioner)

1 kg torkad fisk (långa eller sej)

vatten till blötläggning

250 g släckt kalk

100 g soda till sej

eller 150 g soda till långa

6–7 liter vatten

1. Såga eller skär den torkade fisken i stora bitar och borsta bitarna med hård borste.

2. Blötlägg bitarna i 5–6 dagar i ett rymligt rostfritt kärl. Byt vatten varje dag.

3. Töm ut vattnet och strö ett lager kalk i botten på kärlet. Varva kalk och fiskbitar (med skinnsidan upp). Lägg kalk överst.

4. Värm lite av vattnet och lös upp sodan i det. Häll i resten av vattnet. Låt kallna. Häll denna blandning (lut) över fisken. Se till att det täcker. Låt fisken ligga i luten i 5 dagar.

5. När fisken är så mjuk att man lätt kan sticka ett finger genom den är den färdiglutad. Skölj den då och lägg den i kallt vatten i 5–7 dagar. Byt vatten varje dag.

6. Provkoka gärna en bit. Om den är för lös när den kokats är det för mycket lut kvar i fisken. Då måste den ligga i vatten lite längre tid. Är den för hård har den vattnats ur för länge. I så fall får man lägga bitarna i vatten med lite upplöst soda igen.