Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/julmatsbloggen/2009/12/17/for-avancerade-egen-korv-och-snabbskinka-5598/

Julmatsbloggen

För avancerade: egen korv och snabbskinka

Det har ju varit mycket debatt om grisar och griskött, och det med rätta. Det borde vara en självklarhet att djur behandlas väl, även de som föds upp till slakt.
Vi konsumter kan stöjda detta genom att söka, efterfråga och kräva kött från glada och ekologiska grisar. Köp till exempel ekologisk, helst KRAV-märkt färs om ni vill göra följande julkorv. Det är kul att göra korv, särskilt om man är några stycken som hjälps åt. 

Vill man göra en liten julskinka själv kan man följa det här receptet, som är en förenkling och uppsnabbning av traditionell rimning som tar cirka 15-16 dagar. Det här går på 6 dagar. Det här är ett recept för de avancerade och noggranna.

Är man skeptisk mot nitrit, kan det ersättas med vanligt salt, men då blir skinkan grå istället för röd.

Liten egenrimmad julskinka

 

1 liten rå skinka (2 kg)

torrsaltning:

2 msk salt utan jod

1 msk strösocker

1 tsk salpeter

saltlake:

2 1/2 liter vatten

5 dl grovt salt utan jod

1 msk strösocker

2 tsk salpeter

 

1. Blanda samman vatten, socker och salt till saltlagen, koka upp och låt sedan svalna. Gnid in skinkan med socker och salt, lägg den i en bunke och häll över lagen. Låt stå svalt i 5 dagar, vänd den då och då.

1. Blanda ingredienserna till torrsaltningen.

2. Gnid in skinkan noggrant med blandningen. Låt den ligga i ett kärl (ej av aluminium) i kylskåpet täckt med plastfolie över natten.

3. Koka upp ingredienserna till saltlaken och låt koka i 5 minuter utan lock. Ta av kastrullen från värmen och skumma bort det som stiger till ytan. Låt laken kallna helt.

4. Häll laken över skinkan och se till att den blir helt täckt. Låt kärlet stå i kylskåpet (eller något lika kallt ställe) i 5 dagar. Om laken ser grumlig och ful ut kan man ersätta den med ny lake.