Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarbloggen/2012/01/09/maste-man-vara-med-pa-facebook-for-att-fa-jobb/

KARRIÄRBLOGGEN

Måste man vara med på Facebook för att få jobb?

Ska man/måste man vara med på Face Book? Jag tycker inte det verkar seriöst. Men det kanske är en nackdel att inte finnas där nu
när jag letar efter nya uppdrag/jobb. Tacksam för tips och er åsikt.
Hälsningar Solbritt

Hej Solbritt.
Att söka jobb via sociala medier är den moderna metoden. I grunden handlar det om att använda ett gammalt tillvägagångssätt men i nya kanaler. För vad vill du uppnå? Jo, att människor i din omgivning får reda på att du behöver ett nytt jobb och får möjlighet att hjälpa dig med det. De flesta jobb förmedlas via kontakter och det gäller att vara där människor och tipsen finns. Att söka jobb via sociala medier går så otroligt mycket snabbare än tidigare och du når betydligt fler människor och potentiella arbetsgivare. Genom t ex Linked In, som är ett fantastiskt karriärnätverk, får du plötsligt möjlighet att nätverka direkt med nyckelpersoner inom olika organisationer och företag, vilka har varit svåra att komma i kontakt med tidigare, eller att ens hitta överhuvudtaget.
Om du skriver på Facebook att du söker ett jobb, finns chansen att alla dina vänner ser att du söker ett jobb. De har i sin tur möjligheten att genom Facebook se ifall någon av deras egna vänner erbjuder ett jobb. Du når alltså många nya kontakter genom dina egna kontakter och det är det här som är själva grejen. Även många rekryterare använder sociala media som rekryteringskanaler och hittar kandidater fort.
Att synas i sociala media är inte bara bra för ditt jobbsökande, utan är också applicerbart för alla som vill nå ut stort och brett med olika typer av budskap. Jag tycker absolut att du ska pröva sociala media för din personliga marknadsföring och här kommer några tips.
·         Att bygga upp ditt personliga varumärke tar tid. Du behöver avsätta tid för att bygga dina goda relationer på nätet som du sedan kan ha nytta av när du söker jobb.
·          Hitta positiva förebilder i människor som använt sociala medier på ett bra sätt i sitt sökande efter nytt jobb.
·         Att särskilja dig från mängden är ett av de äldsta knepen som finns och på en tuff konkurrensutsatt arbetsmarknad är det absolut centralt att du tänker på dig själv som ett varumärke.
·         Är du expert på något område? Varför inte starta en blogg om detta? Det är ett mycket effektivt sätt att visa upp vad du kan och hur du tänker och få andra att se dig som expert.
·         Hur vill du uppfattas av andra? Ta fram 5 sidor av dig själv och 5 egenskaper som kännetecknar dig och bygg upp din profil utifrån detta.
·         Surfa runt på webben och se hur andra har gjort för att marknadsföra sig.
·         Bestäm dig för att pröva ett ställe, antingen Facebook eller Linked In. Bygg vidare efter det.