Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 22:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarbloggen/2012/02/16/ar-det-bra-att-natverka/

Karriärbloggen

Är det bra att nätverka?

Hej, alla säger att nätverka är en bra jobbsökningstrategi. Hur gör jag?

Lotta

Svar: Att nätverka och bygga relationer är en jättebra jobbsökningsmetod. Här är några tips. 1 Ha ett tydligt mål med ditt nätverkande. 2 Förbered en nätverkslista. Börja med att skriva ned alla du känner som har någon som helst koppling till det område du är intresserad av. Bryt ned listan i undergrupper. Fyll på listan kontinuerligt. 3 Kontakta ditt nätverk. Börja boka möten – frukost, kaffe, lunch – med dina kontakter. Förklara att du vill skaffa dig information om området/tjänsten/branschen och gärna vill ha deras råd. Det är lättare att utgå från informationssökning än jobbsökning. Människor vill gärna ge dig råd men kan känna sig ställda mot väggen om du börjar fråga om lediga jobb. Får du ett nej kommer du inte vidare. De som jobbar med eller har jobbat med de uppgifter du är intresserad av, kan bäst berätta vad jobbet verkligen innebär. 4 Följ upp. Följ upp alla kontakter, tips och information som du fått genom ditt nätverk. Håll en kontinuerlig kontakt med alla du träffar. 5 Använd sociala media.