Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Karriärbloggen

Så klarar du dig som frilans

Fråga: Vad behöver jag tänka på för att våga ta klivet och bli frilans samtidigt som jag planerar att bilda familj inom de närmsta åren?/ Jessica

Svar: Det finns aldrig någon optimal tidpunkt för allt man vill ska hända. Det bästa är om du kan behålla din anställning och gå ned i arbetstid under en period samtidigt som du tar frilansuppdrag. Då får du tid att växla om och bygga en ny plattform. Kan du göra om din anställning till frilansuppdrag för din arbetsgivare? Då har du säkra uppdrag vilket är skönt om du ska bilda familj i framtiden. Börja nätverka aktivt och berätta att du vill få frilansuppdrag. Kontakta redaktörer för tidningar du gärna vill skriva för. Ta fram en hemsida och en facebooksida och beskriv vem du är och vad du kan bidra med. Bestäm dig för om du ska nischa in dig mot något speciellt område. Bygg ditt personliga varumärke. Skaffa en F-skattesedel som du kan fakturera från. Var beredd på att livet som frilans är annorlunda än anställd. Du får ligga i och jaga jobben själv. Lär dig att ta ett nej och behåll självförtroendet.