Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Karriärbloggen

Måste man sätta upp mål? Duger inte slumpen?

Fråga: Många pratar om att det är bra att sätta mål i karriären. Varför? Är det inte bättre att lita på slumpen?

Svar: Det är först när du har en bild av vart du är på väg som du kan bryta ned den i korta och långa mål och göra en handlingsplan utifrån dem. Det låter som om du tvekar inför att ställa upp mål? Kanske har dina tidigare planer inte kunnat genomföras av olika anledningar utanför din kontroll? Du kanske till och med känner rädsla över att du missar möjligheter om du snävar in dig mot ett enda mål? Var inte orolig. Många känner så.
Är det bättre att lita på slumpen? Nej. Resultat- och prestationsinriktad forskning visar att människor väljer att arbeta mot uppställda mål därför att de tror att det innebär en positiv utveckling för dem själva och för att de vill ta ansvar och göra ett bra resultat.
Det handlar också om att lära sig ta kalkylerade risker och sätta realistiska mål för att nå ett positivt resultat. Om du skapar en tydlig bild av vart du vill är det lättare att se om du är på rätt väg.