Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarbloggen/2012/04/19/maste-chefer-vara-sociala/

Karriärbloggen

Måste chefer vara sociala?

Fråga: Jag vill gärna pröva på chefsjobbet men tvekar. Jag är inte så socialt lagd. Tycker allmänt att det är jobbigt att lyssna på andras problem, är inte vidare öppen och gillar inte att dunka alla i ryggen.

Svar: Chefer behöver vara socialt kompetenta. De ska rekrytera, motivera och peppa och kanske också en dag komma att säga upp någon, men göra det smidigt och på ett empatiskt sätt. En chef har också kontakter med kunder, leverantörer och samarbetspartners. Dessutom ska du kunna dra jämnt med personerna i ledningsgruppen. Det är otroligt viktigt att komma överens med människor inom hela hierarkin på företaget och kunna ”ta folk” i olika miljöer och olika situationer. Men framför allt – som chef måste man tycka att det är kul med människor! Ledarskap handlar om kommunikation. En del personer är livliga, färgstarka och sociala. Andra är mer tystlåtna och fundersamma. Mitt förslag är att du gör en självinventering för att ta reda på om chefsvägen är den rätta vägen för dig. Vilka delar i jobbet intresserar dig mest? Vilka är dina styrkor och vad brukar andra ge dig beröm för? Det finns många olika utvecklingsvägar, uppåt är inte enda vägen. Lycka till!