Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2012/06/15/behall-ditt-natverk/

Karriärcoachen

Behåll ditt nätverk!

Rätta artikel

Fråga: Jag är produktdesigner. Jag funderar på att arbeta många år som egenföretagare utomlands, i Kina och Indien. Vilka möjligheter har jag som ”vanlig” anställd designer på den svenska arbetsmarknaden när jag kommer tillbaka? Kan mina språkkunskaper i hindi och kinesiska öka min attraktivitet i Sverige? Stämmer det att arbetsgivare är positiva till arbetssökande som har bott utomlands? Hur ser en framtida arbetsgivare på detta? /”undrande”

Svar: Utmaningen för den som söker jobb är alltid att hitta rätt arbetsgivare. Den risk du tar när du är utomlands flera år är att du tappar kontakt med den svenska arbetsmarknaden, tappar specialkunskaper och att ditt nätverk blir gammalt. Men du beskriver en spännande situation. Kan du hitta något sätt att bibehålla kunskaperna i produktdesign utomlands? När du kommer tillbaka till Sverige borde det finnas intresse för dina erfarenheter från Kina och Indien. Men du bör arbeta på att bibehålla ditt svenska nätverk. Människor och relationer är färskvara. Kanske du kan hitta svenska uppdrag att ta med dig? Å andra sidan har du ingen aning om vad som händer när du väl åker. Våga prova!