Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2012/06/27/maste-vi-mejla-pa-helgen/

Karriärcoachen

Måste vi mejla på helgen?

Rätta artikel

Fråga: Min nya chef mejlar oss som jobbar på avdelningen under helgerna. Han har tydligt signalerat att han premierar dem som också sköter jobbmejlande på till exempel lördagar. Vad ska jag göra? Jag vill ägna helgerna åt min familj och min fritid, inte till arbete. Samtidigt vill jag förstås ha goda relationer till min chef. /”Irriterad”

Svar: Arbetar du i ett svenskt eller utlandsägt företag? Är det bara din chef som har den här attityden? Det är två olika svar beroende på situation och företagskultur. Ni måste agera tillsammans så att inte du blir syndabock. Uppmana alla att skriva dagbok. Notera när er chef skickar mejl på helger och vad ärendena gällde. Dela in i akuta frågor och sådant som hade kunnat vänta till efter helgen. Utgå från fakta och företagets behov. Det är nog klokast att sammanställa skriftligt och sända till chefen. Alla måste skriva under. Sådan här kritik är svår att ge och det finns inget bästa sätt. Be chefen att ta upp detta som diskussionsämne på kommande veckomöte. Och visst är risken överhängande att chefen blir arg. Han måste få en möjlighet att ändra beteende. Ni kan också ta upp det med HR-chefen och se vad han/hon svarar. Eftersom det är svårt att runda chefen, får ni göra ett försök och se vad som händer.