Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2013/12/03/kan-jag-angra-mitt-nej/

Karriärcoachen

Kan jag ångra mitt nej?

Fråga: Jag har tackat nej till ett jobberbjudande från ett annat företag. Anledningen är att min chef på ett möte nyligen berömde mig inför alla närvarande. Han sa senare att eftersom jag har gjort ett bra jobb kommer det att öppnas flera utvecklingsmöjligheter för mig i organisationen. Det var därför jag tackade nej. Men plötsligt fick hela företaget information av högsta ledningen att dra ned, minska kostnader och spara. Vissa delar av företaget läggs ned eller slås ihop med andra enheter. I och med det finns inte den utvecklingsplan som min chef talade om kvar, eftersom de delarna försvinner. Jag är förtvivlad. Jag har kvar mitt jobb, men vem vet hur det går med min enhet eftersom allt de lovade tidigare inte verkar gälla längre. Tycker du att jag ska kontakta företaget som erbjöd mig jobb och säga att jag har ångrat mig? Hur anser du att det skulle uppfattas?

”Lurad” Svar: Tyvärr tror jag att också din chef känner sig lurad. Han kunde nog inte heller veta att de här neddragningarna var på gång. I sämre konjunktur och hård konkurrens måste högsta ledningen ta ansvar för hela företaget. Därför kan de inget säga innan ett sådant här beslut är fattat. Så fungerar den tuffa verkligheten. Därför anser jag att du ska kontakta det företag som erbjöd dig arbete. Berätta det du skriver i mejlet. Jag antar att du i tidigare kontakter visade dig intresserad, och träffade dem innan du tackade nej. Det är alltid klokt att träffa dem som erbjuder nya jobb. Det leder till en kontakt och om det tilltänkta arbetet inte verkar relevant kan det dyka upp andra möjligheter. Kontakta dem och be om ett möte. Tänk igenom varför du gärna vill arbeta där. Det är viktigt att förmedla intresse och engagemang i ett möte. Det värsta som kan hända är att jobbet inte finns kvar och att de inte har några andra tjänster just nu.