Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 06:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2014/04/15/hur-avancerar-jag/

FRÅGA KARRIÄRRÅDGIVAREN

Hur avancerar jag?

Fråga: Jag är ung och tog examen för knappt två år sedan. Fick jobb direkt på ett stort företag med högt anseende inom vår bransch. Vill helst utvecklas vidare på företaget, men den oskrivna regeln säger att möjlighet till avancemang i  princip bara finns om man tagits upp i före­tagets talangpool. Inser att chanserna att tas upp minskar med tiden. Har hela tiden haft ambitioner och driv men inte känt mig sedd av min närmaste chef, som själv är relativt ung. Känner att jag börjar tappa gnistan men vet inte om det är rätt beslut att säga upp mig.

Svar: Ta reda på hur företaget brukar agera när de väljer medarbetare till talangpoolen. Prata med din chef och tala med HR. Berätta att du vill avancera. Eftersom urval av medarbetare är subjektivt och olika i varje företag, måste du ta reda på ditt företags regelverk. Börja med att ställa frågan till din chef. Säg att du är intresserad av att utvecklas. Då hör du vad han säger, och hur han svarar. Hans kroppsspråk och sätt att bemöta dig ger dig vägledning. Jag tolkar ditt mejl som att du inte anser att du har stöd av din chef. Därför är det viktigt att du testar honom innan du går vidare. Han är ung och kanske ser dig som ett hot, en blivande konkurrent om hans jobb. Är det så ska du bort från den chefen.
Fråga också HR om regelverket. Säg att du vill utvecklas. De kan inte gissa dina planer. Tala med HR om alternativa tänkbara jobb inom nuvarande företag. Gör själv en analys av olika tänkbara chefer innan du söker nytt jobb.
Om du inte ser utvecklingsmöjligheter efter den här genomgången – sök nytt jobb externt. Och kom ihåg att mycket i livet handlar om tillfälligheter. Du kan vara helt rätt för företagets talangpool, men de människor som fattar beslut på ditt företag kanske inte förstår det.