Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2014/05/19/mina-medarbetare-riskerar-att-ga-in-i-vaggen/

FRÅGA KARRIÄRRÅDGIVAREN

Mina medarbetare riskerar att gå in i väggen

Fråga: Jag oroar mig för att två kvinnor som jag är chef över ska gå in i väggen. De arbetar jämt och tar inga raster, är supereffektiva och ibland nästan för noggranna och kontrollorienterade. Jag är glad att de presterar bra, men jag vill inte att de ska få utmattningsdepression. Männen i min grupp tar pappaledigt så där ser jag en positiv utveckling. Men flera kvinnor verkar gå åt motsatt håll. Jag har försökt tala med dem jag är orolig för men det leder ingen vart. De tackar för omtanken och så fortsätter de arbeta på samma sätt. Vad gör jag? Har du något råd? Jag har svårt att bara bortse från det jag ser.

Svar: Gör ett nytt försök att tala med dem. Ta kontakt med HR-avdelningen innan du förbereder samtalen. Ta bara upp fakta, så som att de kommer tidigt på morgonen, att de inte tar raster och annat som du har noterat. Berätta vad du ser - stress syns i allmänhet på kroppshållning och agerande. Fråga om deras vision tio år fram i tiden. Försök få dem att förstå att de bara kan göra karriär om hälsan håller.
Det är svårt för dig att gissa vilken stress de bär med sig, varför de är superduktiga och kontrollorienterade. De kanske har behov av bekräftelse, känner sig osäkra och vill ”bevisa att de är duktiga, en kraft att räkna med på jobbet.” De kanske inte låter sina makar eller partners ta halva ansvaret, utan detaljstyr allt ­i hemmet efter någon inre bild av hur en perfekt hustru och mor ska vara. De kanske inte har stöd hemma. Gör ett försök i samråd med HR-avdelningen.