Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2015/01/15/hur-far-jag-in-en-fot/

Karriärcoachen

Hur får jag in en fot?

Fråga: Jag är en 28 årig tjej som precis är klar med min kandidatexamen i ekonomi som jag läst i Sydney, Australien. Jag är hemma i Sverige och söker jobb, både i Sverige och utomlands. Men hur går man egentligen tillväga som nyutexaminerad i Sverige? Jag har varit på ett antal intervjuer men inte fått napp. När jag söker jobb utomlands säger de flesta rekryterare att de bara är intresserade av personer som redan har erfarenhet i branschen. Jag har läst Finans och vill bli finansiell rådgivare. Hur går jag vidare?

Svar: Jag har hört mig för med branschföreträdare, och de säger att finansbranschen inte längre är lika het och attraktiv. Andelen tjänster på området är mindre i dag än tidigare. Det betyder att det är fler sökande till färre jobb. Har du några kontakter inom finans? I så fall kan du dels be dem om råd, dels fråga ifall du kan praktisera hos dem. Det kunde vara ett sätt att få in en fot. En annan möjlighet är söka jobb inom bank eller finans, men inom administration som back-office eller liknande. Det kan också vara en väg in i branschen. På plats gäller det att du visa resultat. Du lär också känna företaget och de lär känna dig. Jag förstår att du har frågat dem du har träffat när du söker jobb, varför du inte har fått tjänsten. Om de bara svarar ”brist på erfarenhet” kan du fråga om de tycker att du har rätt utbildning. Be dem också om råd hur du kan gå vidare. Det finns få kvinnor bland finansanalytiker och handlare. Det kan tala till din fördel.