Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/02/21/hur-hittar-vi-jobb-om-vi-maste-ga/

Karriärcoachen

Hur hittar vi jobb om vi måste gå?

Fråga: Mitt företag har varslat om stora nedskärningar. Vi är många som oroar oss för våra jobb. Kan du ge mig och mina kollegor råd hur vi kan tänka för att hitta nya jobb ifall vi blir drabbade?

Svar: Du berättar inte vilken typ av företag du arbetar i, eller vad du gör. Därför svarar jag övergripande.

För att få en anställning kan det vara klokt att förstå hur en eventuell arbetsgivare tänker. De söker medarbetare som kan bidra till verksamhet och lönsamhet. För att klara att betala löner måste arbetsgivaren själv få in pengar för det de producerar. Därför är det bra att ta reda på vilket sätt du kan bidra till verksamhet och lönsamhet.

Hur skulle du beskriva dig själv på en jobb­intervju? Tänk igenom frågor som utbildning, vad du har arbetat med hittills och vad du har levererat. Försök att berätta hur du har bidragit på jobbet.

En blivande arbetsgivare tittar också på hur väl du smälter in med övriga medarbetare. Det kan gälla din framtoning, personlighet, samarbetsförmåga, ditt sätt att lösa utmaningar och hur du samarbetar i grupp.

Kan du ge referenser? Om du bara har arbetat på det här företaget får du försöka hitta någon av dina tidigare chefer eller medarbetare som kan ge dig referenser.

Är du beredd att vidareutbilda dig? Fråga om din arbetsgivare kan bidra, eller försök att själv hitta lämplig utbildning på kvällstid.