Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/02/29/tungt-att-ifragasatta-strukturer-2/

Karriärcoachen

Tungt att ifrågasätta strukturer

Fråga: Hej Gunilla. Dina svar ger ofta råd att inte stöta sig med rådande strukturer. Risk finns då att strukturerna cementeras. Jag skulle gärna se ett mer kreativt chefskap i dina råd.

Svar: Jag har personliga erfarenheter av att utmana strukturer från tiden när jag var ung. Jag ifrågasatte fackets demokratiska beslutsprocess och drev förslaget att medlemmar skulle få rösta om en viss fråga.

Fick utrymme att skriva på Expressens ledarsida. Det höll på att kosta mig jobbet, och när jag sökte nytt arbete var ingen intresserad av att anställa mig. Jag ansågs vara besvärlig.

Jag skrev en bok om de erfarenheterna med titeln ”Skulle jag vara en bråkstake? Om inflytande i facket.”

Sverige är ett ängsligt land. Vi låtsas att vi är moderna och öppna för nytänkande. Sanningen är tyvärr ofta att den person som säger ifrån och berättar obekväma sanningar uppfattas som besvärlig och mobbas ut. Jag har också noterat hur det brukar gå för dem som öppet ifrågasätter strukturer på olika arbetsplatser. Bara om högsta chefen och ledningen beslutsamt står bakom öppenhet och nytänkande är det möjligt att förändra.

Redan på 1500-talet hade författaren Machiavelli lärt sig hur människor fungerar. Han skrev i sin bok ”Fursten” ungefär så här om förändringar: Människan är klentrogen till sin natur och misstror nyordningar eftersom hon inte vet hur hon drabbas av dessa. Därför håller hon fast vid det gamla, välkända och motarbetar nyordningar och förändringar. Detta beteende gör att jag värnar om den person som ställer frågan