Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/03/27/hur-skapar-jag-natverk/

Karriärcoachen

Hur skapar jag nätverk?

Fråga: Jag läser så mycket om nätverk – att man ska vårda det och använda det i sin karriär. Jag undrar bara vad det egentligen betyder i praktiken?

Jag är ny projektledare med ansvar för marknadsföring av en ny tjänst. Jag skulle vilja berätta för människor jag känner om den här fantastiska möjligheten. Under många år har jag inte träffat mina gamla studiekamrater eftersom jag har fokuserat på jobb och familj.

Nu har jag gått igenom vilka människor som jag har känt i mitt tidigare liv och jag vill gärna berätta för dem om det här nya spännande erbjudandet. Hur gör jag bäst? Bjuder in dem till ett ­informationsmöte? Kontaktar via sociala ­medier? Ringer? Känns det påfluget att ­kontakta folk efter att inte ha haft kontakt på länge?

Svar: Du skriver att du under flera år inte har haft kontakt med någon av dem. En påminnelse till dig själv att nätverk, relationer och kontakter är värda att vårda. Att ge sig tid att träffa människor, gå på möten även om man har ont om tid är professionellt och viktigt.

Men det är aldrig försent att ta ett nytt första steg. Du är på rätt spår när du går igenom vilka personer du skulle vilja kontakta. Kanske du kan göra ett intressant event, där de både får höra om din nya tjänst och samtidigt träffar varandra? Försök att nå dem, försök att tänka dig in i vad som kan intressera dem. Mötet med dig? Information om nya tjänsten? Att få träffa andra spännande personer? Prova!