Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/04/10/chefen-har-ingen-makt-langre/

Karriärcoachen

"Chefen har ingen makt längre”

Rätta artikel

Fråga: Jag jobbar i en specialbransch där det är brist på kunnig personal. På grund av familj och barn arbetar jag deltid. Efter barnledigheten sökte jag mig tillbaka till den här organisationen som jag känner sedan tidigare. Min chef är bra men svag. Chefen har anställt en rådgivare med makt över alla beslut. Rådgivaren och jag har olika uppfattningar i flera frågor. Jag vill utvecklas professionellt. Det kräver hjälp av mina kollegor. Då måste rådgivaren godkänna och schemalägga detta.

Chefen är positiv, men rådgivaren anser att jag ska lära mig allt själv: Läsa och lära utan att det tar tid eller kostar företaget något. Semestern är omöjlig att lägga så den passar mig och min familj. Rådgivaren anser att företaget har böjt sig för mina önskemål men jag ser andra som får igenom det de vill ha.

Till synes små problem blir stora och chefen viker sig alltid för rådgivaren. Har du några råd?

Svar: Jag noterar att det är rådgivaren som har makten – inte din chef. Rannsaka dig noga. Tror du att du och rådgivaren har möjlighet att komma överens?

Det sätt som du beskriver era kontroverser kan antingen bero på att rådgivaren är fyrkantig, eller på att du inte har varit riktigt smidig eller en kombination av båda.

Försök att analysera detta så objektivt du kan. Din beskrivning av situationen låter inte bra. Kanske läge att söka annat jobb?