Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/05/29/hur-ska-jag-valja/

Karriärcoachen

Hur ska jag välja?

Rätta artikel

Fråga: Jag har ett roligt arbete på informations­enheten på ett globalt företag. Allt är bra, utom att företaget inte verkar prioritera information i det löpande arbetet. Min chef är till exempel inte medlem i ledningsgruppen utan rapporterar till ekonomidirektören. Affärer och ekonomi prioriteras. Mina kollegor tycker också att det är fel att vår chef inte ingår i ledningsgruppen.

Ett mindre svenskt företag har erbjudit mig att bli informationschef. Där skulle jag bli ansvarig för allt och få vara med i högsta ledningen. Lärorikt och spännande, även om de globala arbetsuppgifterna försvinner. Jag är osäker hur jag ska välja. Vill gärna utvecklas i min karriär.

Svar: Tänk igenom för- och nackdelar med de båda alternativen. Om du blir kvar på ditt nuvarande jobb skulle du kunna lägga upp en personlig plan på hur du kan utvecklas. I en global organisation borde det finnas många olika inriktningar, både i Sverige och globalt. Samtala och säkerställ att din chef ställer sig bakom en plan för din utveckling. Du hinner bygga upp ett bra kontaktnät och skapa möjlighet till goda referenser den dagen du vill byta jobb.

Om du tackar ja till att bli informationschef i lilla företaget kommer du att tvingas lära dig alla delar som ingår i ett informationschefsjobb. Det du inte kan får du antingen lära dig och klara själv, eller ta hjälp av konsulter. Det är en annan typ av lärande och utveckling. Båda alternativen har sina fördelar. Stäm också av lön och förmåner innan du bestämmer dig.