Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/10/02/ska-jag-avsloja-studieplanerna-for-chefen/

Karriärcoachen

Ska jag avslöja studieplanerna för chefen?

Fråga: Jag arbetar sedan sex månader som skiftledare på en internationell kaffekedja i ett annat nordiskt land. Jag har avancerat snabbt och deltar i interna utbildningar med sikte på att bli chef. Min chef har gjort en plan för min karriär. I och med att jag deltar i den här utbildningen, har jag insett att jag vill arbeta med ledarskapsfrågor.

Nu till min fråga: jag planerar att studera till personalvetare i Sverige hösten 2017. Jag är osäker hur jag ska berätta det för min chef. Min utbildning pågår till april 2017. Sedan är planen att jag ska arbeta vidare inom företaget. Ska jag hålla tyst om mina planer? Eller ska jag vara ärlig och riskera att missa chansen till avancemang?

Svar: Jag anser att du ska tala öppet med din chef. Din chef satsar på dig. Det här handlar om ömsesidig respekt. Dessutom behöver du referenser och betyg från den här tiden.

En reflektion – måste du ha så bråttom att utbilda dig till personalvetare? Och vet du om du blir antagen? Det kan vara klokt för din karriär att stanna i företaget en tid. Delta i utbildningen och avancera som chef. Du får erfarenhet av arbete med personal- och resultatansvar. Det är bra för din personliga utveckling och det är bra i ditt cv. Den chansen finns nu.

Med den erfarenheten blir du mer attraktiv när du i framtiden söker annat jobb efter en utbildning.