Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 20:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/karriarcoachen/2016/10/16/jag-kanner-mig-lurad-i-loneforhandlingen/

Karriärcoachen

Jag känner mig lurad i löneförhandlingen

Fråga: Före sommaren hade jag lönerevisionssamtal med min chef. Jag sa att jag hade tackat nej till ett jobb med högre lön på annat företag eftersom jag trivs på företaget. Vi enades då om att jag skulle få högre lön då jag stannat kvar. Nu inser jag att jag inte får den utlovade löne­förhöjningen. Jag har försökt träffa min chef, men trots påstötningar dröjde det en månad. Chefen sa att det fanns andra som av olika skäl fått mer i lön och det påverkade mig. Chefen sa att jag kan få den utlovade lönen om jag på sex månader lyckas uppfylla vissa mål. Jag gick med på det. Men jag känner mig lurad. Har du råd?

Svar: Din chef och du kom muntligt överens om en högre lön. Troligen hade din chef inte mandat att göra så på grund av företagets regler. Du borde ha tackat ja till det erbjudna jobbet om du hade önskat höja din lön. Din chef visste att du redan hade sagt nej – där försvann ditt förhandlingsläge. Då är det företagets allmänna regler som gäller. Chefen tycker nog också att det är tråkigt, men kan inte göra något. Det är i normalfallet svårt att höja lönen rejält på samma tjänst i större företag, utan tydlig anledning. För att kunna erbjuda dig högre lön måste du visa resultat, därav målet om sex månader. Se det som en lärdom i löneförhandling.